Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zlatý pohár Alexandra Velikého bude ve Valticích k vidění do konce října

Výstava, na které je na zámku ve Valticích na Břeclavsku k vidění zlatý pohár Alexandra Velikého, potrvá pro velký zájem až do konce října. Majitel památky dal souhlas k prodloužení její výpůjčky, původně měla výstava skončit koncem července.

Zlatý pohár ze čtvrtého století před naším letopočtem odráží uměleckou realitu dvora největšího starověkého dobyvatele a světovládce a dosud nebyl nikde k vidění. Jeho majitel chce zůstat v anonymitě. Z tiskové zprávy památkářů ale vyplývá, že byl zapůjčen ze soukromé sbírky královského rodu z Blízkého východu.

Na zámku ve Valticích se památkáři pokouší vytvořit stálou expozici Hedvábné cesty a dějin civilizací Starého světa, tedy muzeum, které v Evropě nemá de facto obdobu. „Tohoto tématu se úzce dotýká jak aktuální výstava Křižáci, tak mimořádná expozice poháru Alexandra Velikého, jedinečné památky, která nemá v celosvětových souvislostech srovnatelnou paralelu. Tento výjimečný předmět je v majetku vynikající zahraniční soukromé sbírky. Její majitel předměty pro obě valtické výstavy půjčil z ryze filantropických důvodů," uvedl Zbyněk Šolc ze správy valtického zámku.

Pohár je 105 milimetrů vysoký a je ze zlata. Charakterem výzdoby odkazuje do období počínajícího helénismu, kulturně-politického období v dějinách lidstva, kterému Alexandr ukázal směr i náplň.

Námět na poháru je královský. Král, který z poháru pil, držel v jedné chvíli v rukou celý svět, tedy mikrokosmos plný svárů a interakcí. „Nade vším koloběhem světa bdí zlatem oděný Hélios - bůh ztělesňující slunce. Není náhodou, že Hélios je zde zobrazen obdobně jako bůh Apollón, jenž v helénistickém umění býval začasté ztělesněním Alexandra Velikého," uvedl odborník na starověk David Majer.

Foto Zámek Valtice | Zdroj ČTK

Štítky Alexandr Veliký, Valtice, zámek, okres Břeclav, výstava, Hélios, Evropa, Blízký východ, Starý svět, památková péče, soukromá sbírka, Apollón

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatý pohár Alexandra Velikého bude ve Valticích k vidění do konce října  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.