Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Boskovicích začal 25. ročník festivalu pro židovskou čtvrť

V Boskovicích na Blanensku začal dnes jubilejní 25. ročník kulturního festivalu pro židovskou čtvrť. Na sedmi scénách po celém městě nabídne koncerty, filmy, výstavy, divadlo i autorská čtení. Návštěvnost čtyřdenní akce bývá přes 4000 lidí, stejnou účast pořadatelé očekávají i letos.

Zájemci mohou přijít za kulturním zážitkem do letního kina, Panského dvora, do kina Panorama, zámeckého skleníku, židovské synagogy, k hradu nebo na farskou zahradu. "Hlavním interpretem bude Hugo Race Fatalists, ale lidé se mohou těšit i na Esazlesa, Květy, Budoár staré dámy a další," uvedla mluvčí festivalu Kateřina Kostková. Australský hudebník Hugo Race je legendou nezávislé hudební scény a v uskupení Hugo Race Fatalists vystupuje se členy italské skupiny Sacri Cuori.

Podle Kostkové přijede na festival s inscenací Aniby neřekla herečka Anna Polívková a dále divadlo D21. Kromě toho čeká program i na děti, uskuteční se výstavy, workshopy a autorská čtení. "Každý rok k nám jezdí kolem 4300 až 4500 lidí, letos počítáme s obdobným počtem," doplnila Kostková.

Festival vznikl v 90. letech jako iniciativa, která měla upozornit na hrozící demolici židovské čtvrti v Boskovicích. "Program se za 25 let rozrostl a koná se dnes nejen v židovské čtvrti, ale po celém městě," řekla Kostková. Bývalému ghettu už likvidace nehrozí a daří se ho postupně opravovat.

Židovské město bylo z Boskovic vyčleněno v roce 1849. Komunita Židů tam ale žila daleko dříve. Dodnes například v Boskovicích stojí barokní synagoga z roku 1639. V 50. letech 19. století žilo ve čtvrti asi 2000 Židů.
 

Foto Kalendář akcí - Atlas Česka | Zdroj ČTK

Štítky Boskovice, festival, okres Blansko, Panský dvůr, akciová společnost, Hugo Race, Anna Polívková, Sacri Cuori, Panorama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Boskovicích začal 25. ročník festivalu pro židovskou čtvrť  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.