Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadlo Polárka chystá Deník Anny Frankové pro teenagery

Brněnské Divadlo Polárka se pokusí přiblížit dnešním teenagerům hrůzy holokaustu prostřednictvím svědectví stejně staré oběti nacistické rasové perzekuce. Režisér Ondřej Elbel si pro novou inscenaci zvolil jako předlohu slavný deník Anny Frankové, židovské dívky, která po letech skrývání v Amsterdamu zahynula v koncentračním táboře. Poslední premiéru sezony soubor uvede 10. června.

Anne Franková psala svůj deník od třináctých narozenin a zemřela, když jí bylo 15. „Právě ta blízkost věku může být komunikačním kanálem ke dnešním teenagerům - mnohem víc než soupisy dat, čísel a počtů mrtvých jim může historii přiblížit konkrétní příběh jejich vrstevnice, která měla stejné sny a plány do budoucna, jako mají sami," uvedl režisér a autor scénáře Elbel.

V inscenaci se objevuje Annina fiktivní kamarádka z deníku, ovšem jako současná teenagerka, která točí vlastní videoblog. „Dějiny druhé světové války i holokaustu se ve škole samozřejmě probírají, ale pro skutečné pochopení té tragédie je potřeba se identifikovat s někým blízkým, někým, na jehož místě bych mohl stát sám. Divadlo tuhle možnost má, zároveň je to v současné době bohužel opět aktuální téma,” doplnil umělecký šéf Polárky Jan Cimr.

Polárka inscenaci zamýšlí pro druhý stupeň základních škol i pro širokou veřejnost. Připravuje také tematické tvůrčí dílny.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Anne Franková, Divadlo Polárka, holokaust, Amsterdam, druhá světová válka, koncentrační tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Polárka chystá Deník Anny Frankové pro teenagery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.