Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

HaDivadlo uvede na Štědrý večer v Alfa pasáži Rybovu mši

Originální zpracování České mše vánoční Jana Jakuba Ryby nachystalo letos na Štědrý den brněnské HaDivadlo společně s kavárníkem Romanem Švandou a jeho přáteli. Koncert se uskuteční v brněnské pasáži Alfa už podesáté. Začátek je ve 22 hodin.

 

"Původně jsme Rybovu mši chtěli připravit jen pro pár kamarádů a letos pořádáme již desátý ročník. Nečekal jsem, že bude mít takový ohlas," řekl ČTK Švanda. Vstup je volný, obvykle na akci chodí kolem 400 diváků.

Kromě herců HaDivadla se na uvedení mše podílí také přátelé souboru. Představí se tedy jak profesionálové, tak amatéři. Dirigentem mše je Joel Hána, zpívat mají mimo jiných Marika Žáková, Vladimír Richter, Lucie Karafiátová, Aleš Procházka nebo člen pěveckého souboru Národního divadla v Brně Martin Kotulan.

Atmosféra mše bývá jiná než na Rybově mši v českých kostelech. Diváci jednotlivé oddíly mše oceňují potleskem a v prvorepublikové pasáži nepanuje úplné ticho. Organizátoři každoročně zvou také hudební skupinu, která vystoupí před zahájením samotné mše. Organizátoři zatím tají, která skupina vystoupí letos. Celá mše je pojata v tradičním duchu podle Rybovy předlohy.

Skladba venkovského kantora Jana Jakuba Ryby je už více než 200 let jedním ze symbolů českých Vánoc. Poprvé ji uvedli v kostelíku v Rožmitálu pod Třemšínem v roce 1796. Mši se podobá spíše strukturou než obsahem. Zhudebňuje příběh o narození Krista v pastorálním duchu a přenáší jej do českého prostředí.

Zdroj: ČTK, HaDivadlo
 

Štítky Jakub Jan Ryba, Štědrý den, HaDivadlo, Vladimír Richter, Aleš Procházka, Národní divadlo Brno, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HaDivadlo uvede na Štědrý večer v Alfa pasáži Rybovu mši  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.