Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mladí divadelníci z JAMU včera poprvé představili polskou Dělohu

Mladí divadelníci z JAMU dnes v premiéře představili polskou hru s kontroverzním názvem Děloha. Deset let starý text vypráví příběh mladé ženy Viktorie, který je zároveň kaleidoskopickým obrazem historie a současnosti země bývalého východního bloku, v níž hrdinka hledá svou identitu i budoucnost.

Autorkou deset let starého textu je mladá Polka Marie Wojtyszková. Text s brněnskými studenty herectví nastudoval německý režisér Christoph Prückner, který již léta žije a pracuje v Rakousku. Prückner ve vídeňském Theater Brett stejný scénář připravil už vloni. Brněnská inscenace je podle něj zcela původní a s rakouským uvedením nemá pranic společného.

"V Rakousku vážně byli lidé a jednalo se z devadesáti procent o ženy, které prohlásily, že hru nechtějí vidět kvůli jejímu názvu," uvedl před premiérou Prückner.

V příběhu vyprávěném na pomezí reality a snu bylo dnes jedenáct mladých herců k vidění v přibližně pětaosmdesáti rolích v nejrůznějších věkových kategoriích. V inscenaci bylo také hodně kostýmů či pozoruhodný světelný design.

Premiéra i následující představení odehrají studenti ve Studiu Marta, které je vedle Divadla na Orlí domovskou scénou pro studenty JAMU v Brně. Moderní hudebně dramatická laboratoř na Orlí slouží především opeře a muzikálu, starší Studio Marta funguje od roku 1952, zázemí tam nacházejí především mladí činoherci.

Zdroj: ČTK

Štítky Janáčkova akademie múzických umění v Brně, divadelní herec, Východní blok, Rakousko, Studio Marta, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí divadelníci z JAMU včera poprvé představili polskou Dělohu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.