Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Katarzia okouzlila Kabinet Múz

Katarína Kubošiová, zpěvačka s nevšedním pseudonymem Katarzia, ve středu večer vyprodala Kabinet Múz. Přinášíme vám report z akce obohacený o krátký rozhovor s osobitou Slovenkou.

 

 

Je těsně po deváté, středa večer. Poslední dokuříjící urychleně típají cigaretu a míří do útrob klubu. Navábil je potlesk předznamenávající začátek koncertu. Mají ale svým způsobem smůlu. Prostor před pódiem je zaplněný až pod schody.

Vzduchem v sále se nesou první tóny kytary. Slovenská zpěvačka je prokládá něžným hlasem, místy spíše promlouvá, než zpívá. Její vystupování je nenucené, ne však ledabylé. Přirozený přednes, zdání nesmělosti a osobní, velmi promyšlené texty vytváří mezi zpěvačkou a posluchačem zvláštní pouto.

Její písně totiž působí jako zpověď i obžaloba zároveň. Promlouvá přímo k posluchači, svěřuje se mu, vyčítá mu jeho chování, omlouvá se. Její hudba je osobní, přitom velmi univerzální. Dotýká se věčných problémů v rozdílném smýšlení mužů a žen. Ironizuje je, ironizuje se. 

Vykládat si její písně jako "deníkový záznam obyčejné mladé slečny" by ale byla chyba. S nadhledem dokáže reflektovat problémy současné generace, při tom na ni nelamentuje. Zní jako člověk, jež si je vědom chyb svých i chyb společnosti. A je ochoten si tyto chyby připustit, nikoliv však nechat si jimi znechutit život.

Na povrchu je její hudba zabalena do zvláštní, líbivé formy. Napovídá tomu i atmosféra na koncertě. Publikum nechává doznít poslední tóny až do úplného ticha, než odměňuje potleskem. V rytmických pasážích se vlní a pokud to jde, tancuje.  Zpívá.

A co člověka v roce 2016 překvapí vůbec nejvíc; téměř nikdo si představení nenatáčí. Kata nás dostala (zpátky?) do dob, kdy je prožívání teď a tady tím nejhodnotnějším zážitkem. Jsem ji za to nesmírně vděčný.

Koncert končí. Netřeba dodávat (ale přesto samozřejmě dodám): publikem je nadšeno. A ve stejném rozmaru jsme potkali i samotnou zpěvačku.


Jak se ti líbilo dnešní vystoupení?

Bylo to jedno z nejlepších vystoupení za poslední čtyři dny. Byli už jsme takoví sehranější. Cítila jsem od vás, že vás to baví. Byla tu super atmosféra.

Za poslední čtyři dny? Kde všude jste vystupovali?

Košice, Prešov, Žilina a potom u Adély Banášové v talkshow. Čeká nás ještě Praha a potom Hluboká nad Vltavou s Davidem Kollerem.

Jaký je to skok mezi českým a slovenským publikem?

Právěže dnes bylo publikum nejaktivnější, z toho jsem byla velmi překvapená. Nejživější a k tomu perfektně fungovala chemie mezi mnou a jimi.

("Vnímala to stejně! Náhoda? Nemyslím si.")

Jak vnímáš svůj poměrně strmý kariérní vzestup, který poslední dobou zažíváš?

Jsem za to hrozně vděčná. Jsem vděčná všem lidem okolo, které to, co dělám, zajímá. Protože vím, že to takhle vůbec nemuselo být. Já jsem začala psát písničky a pracovala jsem na nich a ono to najednou začalo růst. Teď už to beru, že je to moje poslání, že to tak mám dělat a je to tak správně.

Necítím se, že bych byla nějak obdivovaná. Mně to přijde tak, že jsme si ve všem všichni rovni, jen každý dělá něco jiného.

Nemyslíš si, že si využila díru na hudebním trhu, který je v Česku i na Slovensku poslední dobou takový učesaný, komfortní a ty přicházíš s hudbou, která je nesmírně osobní a vlastně uplně jednoduchá..

(Rozhovor náhle přerušuje příchod brněnké zpěvačky Muchy, se kterou se Katarzia přátelí.)

Tak například tady Nikolka Muchová dělá taky velmi osobní muziku.

(Následuje rozhovor mezi Katarzií, Muchou a námi. Poté se kvůli pokoncertnímu shonu a plánovanému odjezdu přesouváme do backstage, kde Kata mezi odpověďmi pobíhá a balí si věci.)

Máš nějaký konkrétní vztah k Brnu?

Krom tady Nikolky mám výbornou kamarádku Světlanu Janotovou v Městském divadle, s ní sem vyrůstala. Takže ano mám, konkrétní a kladný.

Ty si měla nedávno spolupráci s Davidem Kollerem, jaký to bylo a jak ses k tomu dostala?

To vymyslel David se svým manažerem, že se budou dělat covery na jeho písničky. David si vybral několik umělců a pozval i mě. Znal mě díky Mirce Ábellové, která mu dělala texty na album Československo.

A vlastně potom jsme se s Davidem strašně skamarádili, je to moje opora v tomhle světě, hudebním. Když potřebuju poradit anebo slyšet nějakou historku z minulosti, tak mu volám: Davide, co mám teda dělat? (smích)

Tvoje texty jsou hodně osobní, zabarvené…

To je všechno o tom, co prožívám.  Jsou o tom, co se děje. Všechny moje texty jsou prostě...pravda (smích).

(Mezitím kluci z kapely. Balí věci ze zákulisí a odnášejí je ven.)

Vypadáš už trochu unaveně, máš vůbec teď nějaký volný čas, chvilku na oddych?

Na relax čas není. Pořád musím něco řešit. Jelikož si dělám sama management celý tour, pokud nevystupuju, tak sedím za počítačem. A hrozně se těším, až se vyspím.

A co až skončí šňůra?

Tak vypadnu na týden někam pryč. Napsat pro změnu písničku do filmu, kterou musím do prosince zpracovat. Ale to je v pohodě, rok jsem neměla, co dělat. Teď je toho zase hodně, a pak zas bude od ledna okurková sezona. To si budu moct zajet někam zalyžovat.

Takže si plánuješ klid, dovolenou?

Já nic neplánuju. Já vlastně ani moc nerelaxuju. Jsem asi workoholik. Když relaxuju, tak mi šibe. A když mi šibe, tvořím texty. (smích)

(Už je sbaleno. Katarzia je nesmírně milá a přátelská. Cítíme však, že spánek je to, co si v tuto chvíli zaslouží na světě nejvíc. Nebudeme ji on něj zdržovat už ani chvilku)

Našla ses v tom, co děláš a to je rozhodně super. Je něco, kvůli čemu bys z téhle rozjeté dráhy přestoupila na jinou? 

Přestože je tohle všechno strašně náročný a je to možná práce pro chlapy (smích), tak určitě ne.

(Děkujeme, balíme se, loučíme, odcházíme.)


Vyprodaný klub na (v Česku) nepříliš známou, přespolní zpěvačku už sám o sobě něco říká. V případě Katarzie jde však podle mého o víc: její úspěch je zrcadlením nenaplněné poptávky po "obyčejnosti", osobitosti a prožitku. Tyto přívlastky totiž současné (středoproudové) hudební scéně až žalostně chybí. Té české o to víc.

Martin Šeda

Foto: Mizuki Nakeshu, facebook.com/mizuki.cz/

Štítky Katarzia, David Koller, Kabinet múz, rozhovor, hudba, Česko, Adela Vinczeová, Svetlana Janotová, koncert, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katarzia okouzlila Kabinet Múz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.