Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Brněnskou 16 zahájil slovenský Strach. Česko reprezentoval hororový Lesapán

Ve středu odstartoval již 57. ročník festivalu krátkých filmů Brněnská 16. Ze třiceti devíti soutěžních filmů jich bylo první den ve třech blocích uvedeno dvanáct. Filmový program doplnilo slavnostní zahájení, přednášky či autorské čtení spisovatele Chucka Palahniuka, tvůrce Klubu rváčů.

 

Prvním snímkem uvedeným v rámci soutěže byl Strach, studenta FAMU, Michala Blažka. V něm se učeň Marek stane svědky násilného činu, když partička neonacistů v nočním autobusu téměř ukope jednoho z cestujících. Tuto situaci si natočí na mobil. Dny jdou dál a Marek má čím dál větší strach jít a předat natočený materiál policistům.

Take Away (Zabalit sebou) je snímkem španěla Geórga Cantose. V něm se partička adolescentů vydá do Burger Kingu, kde se snaží překlepat noc než přijde ráno. A ráno bude bolestné. Španělé jsou známí tím, že se jejich filmy pyšní nádherným vizuálem. Ani zde tomu není jinak, hra kamery a neonových světel vás uhrane.

     

Hatatzpitanit (Hlídka). Jeden z nejlepších "kraťasů" festivalu vypráví příběh mladé Timmy. Ta slouží jako hlídka v Izraelské armádě a vše, co zažívá, se snaží brát jako hru. To se změní, když při její službě dojde k tragédii. Snímek vyníká svým jedinečným pohledem na armádu a válku. A to pohledem skrze ženské oči. Snímek natočila Noa Gusakov.

     

Ardak Íránského režiséra Esmaeila Monsefa je sondou do stereotypního soužití muže a ženy. Žena se stará o domácnost, muž zaopatřije potravu.Poté však muž zjistí, že jeho syn, kterého považoval za mrtvého, nezemřel, ale stal se pašerákem.

     

Terrier (Teriér). Německý snímek Ozana Mermera. Hlavní hrdina Heinrich se vrací po dvou letech z polepšovny domů ke své matce. Nejlepším přítelem mu je jeho pes Hamlet. Jenže po návratu zjišťuje, že se jeho kamarád zaběhl, matka ho nehledá a raději si místo psa pořídila kocoura. Heinrich se tedy vydává svého čtyřnohém druha hledat. Je však konfrontován s krutou realitou psích zápasů.

      

Balcony (Balkón) režiséra Tobyho Fell-Holdena je kraťas, který byl na Berlinale oceněn křišťálovým medvědem za nejlepší krátký film. Vypráví příběh dvou dívek. Muslimské imigrantky Dany a holky od vedle Tiny. Obě dvě navážou silný přátelský vztah. Okolí jim však není nakloněno a vše spěje k neodvratnému konci. Tento snímek o xenofóbii byl vrcholem festivalového bloku č. 4 a je jedním ze žhavých kandidátů na vítěze.

      

Lesapán Pavla Soukupa ml. je jediným zástupcem českého filmu v soutěžní přehlídce. Jde o hororový snímek inspirovaný poetikou básní Karla Jaromíra Erbena. V hlavní roli holčička, její otec a děsivá bytost zvaná v českých pověstech jako Hejkal. Nadprůměrný horor, jehož realizaci podpořili i filmový fanoušci skrze HitHit. V brzké době se snad dočká pokračování a v plánu je i celovečerní snímek.

Mimo filmovou dramaturgii byl pro diváky připraven i bohaý doprovodný program. Například přednáškou filmové vědkyně Magdy Španihilové na téma zobrazování těla ve filmu. Od 17 hodin proběhlo ohlédnutí za předchozím ročníkem festivalu přičemž se promítaly jeho nejlepší snímky.

Vítězná Ruská ruleta brita Bena Astona, komedie Světla v srpnu který ocenila studentská porota, Krátký film o Wong Kar Waiovi jež je poctou tomuto režisérovi, španělský kraťas o strastech porodu Následujte instrukce a íránské drama Dítě. Jedním z hostů festivalu byl legendární Chuck Palahniuk, autor knih Klub rváčů, který zde, v rámci autorského čtení, představil svoji povídku Románek.

Robert Šibl

Štítky festival, krátký film, film, Česko, Klub rváčů, přednáška, Michal Blažek, režisér, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Burger King, Heinrich, Chuck Palahniuk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou 16 zahájil slovenský Strach. Česko reprezentoval hororový Lesapán  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.