Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Do Brna se vrací Romeo a Julie v podání Royal Russian Ballet

Málo kdo ví, že legendární baletní představení Romeo a Julie, mělo světovou premiéru právě v Brně. Představení, na motivy divadelní hry W. Shakespeara, zde tehdy jako první uvedl úspěšný tanečník a choreograf Ivo Váňa Psota. Nyní se představení do Brna vrací a to v podání těch nejlepších tanečníků, souboru Royal Russian Ballet, který jej uvede 15. prosince v pavilonu P brněnských BVV.

Balet Romeo a Julie je jedním z nejpopulárnějších baletních představení vůbec. Na motivy slavné hry Wiliama Shakespeara, vytvořil dnes již ikonickou hudbu jeden z nejvýraznějších hudebních skladatelů počátku 20. století, Sergej Prokofjev. Balet složil původně pro leningradské divadlo, to ale nakonec od projektu upustilo, stejně jako legendární Velké divadlo v Moskvě. Prokofjevova hudba jim připadala příliš novátorská a moderní. Primabalerína souboru se dokonce prohlásila, že na tuto hudbu neumí tančit. Světově úspěšný tanečník a choreograf Ivo Váňa Psota, jehož jméno je spjato s velkými baletními soubory jako Ballets Russes nebo newyorská Metropolitní opera, se moderní hudby nezalekl a vytvořil originální choreografii tohoto revolučního představení. Světová premiéra se uskutečnila 30. prosince 1938 v Brně.

V termínu 15. prosince, se do Brna toto slavné představení po více než 75 letech vrátí. A to v podání jednoho z nejrespektovanějších baletních souborů vůbec, ruského Royal Russian Balletu. Ten je považován za jeden z nejvytíženějších baletních souborů světa. Během své existence vystupoval na všech kontinentech světa, kde získal respekt a uznání.

Royal Russian Ballet v Brně představí kvalitu a prestiž ruské baletní školy, která je považována za nejlepší na světě. Za tím stojí dlouhá tradice výuky klasických ruských choreografií a především tvrdá dřina a píle tanečníků. Brno tedy čeká návrat baletního představení v podání těch nejlepších tanečníků, pod vedením uměleckého šéfa souboru Royal Russian Balletu, Anatolije Kazatskije.

Kromě Brna soubor Royal Russian Ballet uvede představení Romeo a Julie také 13. 12. v Praze a 17. 12. v Ostravě. V době adventní se jedná o zajímavý tip na romantický kulturní zážitek. Vstupenky na všechna tři baletní představení jsou k dispozici v rámci distribuční sítě Ticketportal.

PR text

Štítky Brno, představení, Romeo a Julie, tanečník, Ivo Váňa Psota, William Shakespeare, hudba, Veletrhy Brno, Sergej Sergejevič Prokofjev, Bolšoj těatr, Moskva, Ballets russes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna se vrací Romeo a Julie v podání Royal Russian Ballet  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.