Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V brněnské hvězdárně dnes začíná koncertní cyklus Hudba sfér

Herečka a pěvkyně Soňa Červená s klavíristou Karlem Košárkem dnes zahájí nový cyklus komorních koncertů Hudba sfér. Šest plánovaných hudebních večerů se uskuteční v prostorách Hvězdárny a planetária Brno. Dramaturgii mají na starosti David Mareček, ředitel České filharmonie, a David Dittrich, jinak ředitel festivalu Concentus Moraviae.

Červená a Košárek při slavnostním zahájení vytvoří pravou pařížskou revui a zahrají charleston i tango. Sólové klavírní kusy Bohuslava Martinů Obkročák a cyklus Film v miniatuře doplní jeho jednoaktový jazzový balet  kuchyňská revue.

Finále večera bude patřit dílu Sporty a jiné kratochvíle Erika Satieho. Texty z francouzského originálu přeložila Červená a z celé skladby vytvořila sled jednadvaceti malých hereckých etud.

"S trochou nadsázky můžeme říct, že při sestavování programu jsme postupovali tak, jako bychom vás zvali k sobě domů. Kdybychom ho měli charakterizovat jedním slovem, bylo by to slovo osobní. Zvolili jsme hudbu, kterou máme rádi, v interpretaci, již sami s chutí nasloucháme," uvedli v průvodním slovu dramaturgové Mareček a Dittrich.

V listopadu vystoupí na Kraví hoře houslistka Irena Herajnová s Marečkovým klavírním doprovodem. V prosinci zahraje na cembalo Barbara Maria Williová. V únoru vystoupí klavírní virtuóz Ivo Kahánek. Březen je věnovaný novým hvězdám českého hudebního nebe. Cyklus zakončí dubnový Epoque quartet.

Zdroj: ČTK

Štítky Soňa Červená, David Mareček, Karel Košárek, Concentus Moraviae, Česká filharmonie, Hvězdárna a planetárium Brno, hvězdárna, Erik Satie, Bohuslav Martinů, festival, koncert, Ivo Kahánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské hvězdárně dnes začíná koncertní cyklus Hudba sfér  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.