Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Husa na provázku chystá týdenní festival Málo bylo Havla!

Brněnské divadlo Husa na provázku chystá k nedožitým osmdesátinám Václava Havla festival Málo bylo Havla! Od 4. do 10. října se budou hrát Havlovy hry, pořádat happeningy, debatovat a vystavovat. Budou se promítat i filmy, které se Havla dotýkaly. Je to jedna z nejpodstatnějších událostí letošní divadelní sezony, uvedl Vladimír Morávek.

Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti se uskuteční v úterý 4. října předpremiéra hry Zítra to spustíme, kterou Havel napsal v roce 1988. Jde o text, který na příběhu vedoucího muže 28. října Alosie Rašína řeší smysl českého státu. "Je to jeden ze zásadních Havlových textů. Jde o přemýšlení, co je smyslem našeho státu," uvedl Morávek.

Celkem se chystá 27 akcí, které Havla připomenou. "Jde o to strávit sedm dní obrovským výdajem energie  divadelníků k poctě osobnosti, nic z toho se nebude reprízovat," řekl Morávek.

Ve středu se začíná Kabinetem Havel. "S českými intelektuály se setkáváme pravidelně a zabýváme se různými otázky. Nyní to bude otázka českého národa a budeme mluvit o tom, jaký je," poznamenal Morávek. 

V Uličce Václava Havla se poté uskuteční happening a při té příležitosti se na zeď vrátí popisné tabule, které v srpnu někdo odšrouboval. Po něm čeká zájemce v HaDivadle hra Vernisáž, jednoaktovka z roku 1975. Podle mladého režiséra Ivan Buraje hra učí mladou generaci přemýšlet Havlovými myšlenkami o demokracii jako stavu, o který je třeba pečovat a který nemusí být trvalý. Před ukončením dne se nad foyer Husy na provázku rozzáří Srdce pro Václava Havla.

V dalších dnech se otevře výstava Antikódy Václava Havla, bude se debatovat o současném vnímání této osobnosti, bude se hrát Audience, Odmocnina z Havla, Prase and Václav Havel´s Hunt for a Pig či Asanace.

Páteční program se bude věnovat performanci skupiny Ztohoven, která vyvěsila nad Pražským hradem obří červené trenýrky. Nejprve se uskuteční diskuse se členy skupiny, následuje hra režírovaná Morávkem Včera jsme to spustili, která se věnuje kauze trenýrek. "Zamýšlí se nad fenoménem omezení svobody a perzekuce při přihlédnutí ke všemu, co tato akce přinesla," uvedl Morávek.

Havlovo výročí uchopili i pražští divadelníci, kteří pořádají festival Pražské křižovatky. Havel zemřel v prosinci 2011 v 75 letech.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Václav Havel, festival, Divadlo Husa na provázku, Vladimír Morávek, divadlo, Ztohoven, happening

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husa na provázku chystá týdenní festival Málo bylo Havla!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.