Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na Pálavské vinobraní v Mikulově přišlo rekordních 56 tisíc lidí

Rekordní návštěvnost 56 tisíc lidí zaznamenalo třídenní Pálavské vinobraní, které dnes skončilo v Mikulově. ČTK to sdělila Lenka Křivánková z městské společnosti Mikulovská rozvojová, která má na starosti pořádání kulturních a společenských akcí. Novinkou byla soutěž o nejlepší burčák, kterou vyhrálo vinařství Kern z obce Březí u Mikulova.

Rekordní návštěvnost dosud byla 53.000 lidí, kteří do Mikulova na vinobraní zavítali v loňském roce. "Letošní návštěvnost byla ještě o 3000 vyšší," informovala Křivánková.

Prvního ročníku soutěže o nejlepší burčák se podle ní zúčastnilo 41 vinařství. "Vítěze vybrali návštěvníci, kteří v infostánku vhazovali lístek s číslem stánku, kde byl podle nich nejlepší burčák," uvedla Křivánková.

Soutěž s burčákem podle ní nahradila fotosoutěže s fotkami o Pálavském vinobraní, které se konaly v minulosti.

Návštěvníci měli možnost ochutnat stovky vzorků vín i burčáku a nechybělo ani jídlo. Dále mohli zažít průjezd družiny krále Václava IV., jehož královnu opět ztvárnila herečka Chantal Poullain. Nechyběl ani historický průvod nebo řada hudebních představení. Vystoupili například David Koller, houslista Pavel Šporcl, ale také skupiny Chinaski nebo Tata Bojs.

Letošní novinkou byly kromě soutěže o nejlepší burčák i živé obrazy znázorňující výjevy z historie. "Kostýmované skupinky procházely městem a připomněly římské vojáky, židovskou čtvrť nebo rod Dietrichsteinů," dodala Křivánková.

Letošní 69. ročník se proti loňsku termínově nekryl se Znojemským historickým vinobraním, které se tentokrát koná o týden později. Znojmo letos slaví 790 let od založení města a vinobraní má být vyvrcholením oslav.

Zdroj: ČTK

Štítky Mikulov, burčák, soutěž, Březí, vinařství, Václav IV. Český, Chantal Poullain, David Koller, Pavel Šporcl, Ditrichštejnové, Chinaski, Tata Bojs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Pálavské vinobraní v Mikulově přišlo rekordních 56 tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.