Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Národní divadlo Brno zahájilo sezonu koncertem pod širým nebem

Zaplněná piazzetta Janáčkovy scény sledovala dnes v podvečer zahajovací koncert sezony Národního divadla Brno. Umělci z opery a baletu po širým nebem předvedli ukázky z aktuálního repertoáru, třeba Prodané nevěsty a Hubičky, ale také z připravovaných titulů. Prostor tak dostala opera Čert a Káča od Antonína Dvořáka.

První tóny dnes patřily Sinfoniettě Leoše Janáčka, a to nikoliv náhodou. "Dnešek je vlastně preview připravovaného janáčkovského podzimu a zimy," řekl ředitel divadla Martin Glaser. K hlavním událostem sezony se totiž řadí festival Janáček Brno se zlatým hřebem v podobě opery Káťa Kabanová v režii světoznámého Roberta Carsena. Na jevišti bude obří bazén plný vody.

Budova Janáčkova divadla se po prázdninách otevře v sobotu, na programu je opět Janáček, konkrétně opera Její pastorkyňa. Do inscenace se vrací tenorista Jaroslav Březina, který získal za roli Lacy Thálii. V úloze Kostelničky vystoupí sólistka Maďarské národní opery Szilvia Rálik a Jenůfu ztvární Pavla Vykopalová.

Baletní soubor v nové sezoně chystá například choreografii Chvění od Petra Zusky, dlouholetého šéfa baletu pražského Národního divadla, na hudbu Jiřího Pavlici a Henryka Goreckého. Lidé se mohou těšit také na Čajkovského Spící krasavici, v Brně bude nastudovaná po více než 20 letech.

Změn doznají starší baletní inscenace. Divadlo totiž získalo mimořádnou dotaci na obnovu repertoáru. "V nových kostýmech uvedeme Labutí jezero i Sněhurku a sedm trpaslíků," řekl umělecký šéf baletu Mário Radačovský.     Zahajovací koncert pod širým nebem uspořádalo divadlo poprvé loni, už tehdy byl ohlas velký, ovšem dnes i díky slunečnému počasí dorazilo ještě více lidí. Piazzettou jich odpoledne a v podvečer prošly tisíce.

Zdroj: ČTK

Štítky koncert, opera, Národní divadlo Brno, Leoš Janáček, divadlo, Antonín Dvořák, Prodaná nevěsta, Martin Glaser, Brno, Jaroslav Březina, Pavla Vykopalová, Káťa Kabanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo Brno zahájilo sezonu koncertem pod širým nebem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.