Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Představení Neuvěřitelné Sluce z dílny brněnské hvězdárny sklízí úspěch ve světě

Francie, Německo, Polsko, Itálie, Ukrajina, Maďarsko, Rusko, Mexiko, Japonsko, Jižní Korea, Švýcarsko, Velká Británie, Norsko, Macao, Čína, Bělorusko, Česká republika, Indie, Bangladéš, Argentina, Thajsko, Brazílie, Austrálie, Libanon, Slovensko, Saudská Arábie a Filipíny. Co všechno mají tyto země společného?

V tamních planetáriích bude uvedeno představení Hvězdárny a planetária Brno – Neuvěřitelné Slunce.

Jedenáctiminutový film Neuvěřitelné Slunce ukazuje naši denní hvězdu očima té nejdokonalejší sluneční observatoře, jakou má lidstvo momentálně k dispozici, totiž očima sondy Solar Dynamics Observatory Ta sleduje Slunce nepřetržitě od roku 2010. "Z jejího rozsáhlého archivu byly vybrány ty nejzajímavější záběry a poskládány do sekvence, která nejen vyrazí dech, ale hlavně velmi názorně ukáže, co se vlastně odehrává na zdánlivě klidném slunečním povrchu a v jeho nejbližším okolí," říká Pavel Karas, scénárista a režisér představení Neuvěřitelné Slunce

Pro účely pořadu bylo použito celkem 39 850 snímků Slunce, které na disku zabraly přes jeden terabajt. Jenom stažení dat z archivu sondy Solar Dynamic Observatory zabralo, vzhledem k omezené rychlosti stahování ze serverů NASA, téměř dva týdny. Tyto záběry byly následně zpracovány s využitím speciálních matematických metod, navržených prof. Miloslavem Druckmüllerem, pro dosažení co nejlepších detailů.

Vzhledem k náročnosti těchto algoritmů by zpracování tak velkého množství snímků i na výkonném čtyřjádrovém procesoru zabralo takřka půl roku. Proto autor pořadu Pavel Karas využil svých znalostí a zkušeností nabytých během doktorského studia na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity a spolu se svým studentem Petrem Bartoněm přepsal program prof. Druckmüllera pro grafické karty (tzv. GPU). S využitím masivního výkonu moderních grafických karet se tak podařilo zkrátit dobu, potřebnou pro zpracování, na pouhých pět dní.

Pavel Karas dodává: Ani tak dokonalý kus techniky, jakým sonda Solar Dynamics Observatory bezesporu je, se nevyhne občasným výpadkům, které souvisí mimo jiné i se zvýšenou sluneční aktivitou. Musel jsem si navíc napsat i program, který zpracované snímky prošel, automaticky detekoval takové výpadky a chybějící snímky dopočítal. I tak bylo potřeba výsledná videa pečlivě projít a několik málo míst ještě ručně doretušovat.

Odborným konzultantem při tvorbě pořadu byl Miloslav Druckmüller, profesor Vysokého učení technického v Brně. Tento matematik si vysloužil již před několika lety světové renomé díky fantastickým snímkům ze zatmění Slunce, z nichž svými metodami „vylovil“ nečekané množství detailů. V současné době úzce spolupracuje s havajskou univerzitou a je světově uznávaným odborníkem na zpracování slunečních fotografií. Díky jeho algoritmům odhalují sluneční fyzikové ve snímcích celou řadu nových informací, které jim mohou pomoci najít klíč k jedné z největších záhad současné astronomie – jak vlastně naše hvězda funguje.

Více o produkci Hvězdárny a planetária Brno najdete na http://www.brnoplanetarium.com.

Tisková zpráva

Štítky Francie, Slunce, Rusko, Japonsko, Itálie, Mexiko, Německo, Čína, Indie, Norsko, Polsko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představení Neuvěřitelné Sluce z dílny brněnské hvězdárny sklízí úspěch ve světě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.