Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Lužánkách se otevírá nové letní kino zaměřené výhradně na dokumentární tvorbu

Letní kino Palouk stříbrného plátna si klade za cíl rozšiřovat a pečovat o komunitu diváků a příznivců dokumentárního filmu a dostávat autorský dokumentární film do povědomí širší veřejnosti formou projekcí dokumentárních snímků na netradičních místech.

Letošní ročník spojuje 7 evropských zemí - Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Polsko a Norsko. Toto letní kino navíc vzniká za podpory projektu KineDok, jehož hlavním koordinátorem je Institut dokumentárního filmu. 

KineDok využívá ke svým projekcím již zavedené multifunkční prostory, galerie a haly kde se běžně konají koncerty, divadelní či taneční představení, ale také netradiční a komornější místa - kluby, kavárny, nádraží, kaple, střediska sociální péče, atd. Hybnou silou projektu jsou místní distributoři a komunity mladých lidí se zájmem o autorský dokument. Na projekce navazují debaty s autory filmů či odborníky v daném oboru.

Cílem projektu KineDok je vytvoření rozsáhlé a trvalé distribuční sítě pro dokumentární filmy a pomoci tak rozšířit diváckou základnu a dlouhodobě zvýšit zájem o autorský dokumentární film.

Organizátoři Palouku stříbrného plátna si navíc vybrali lužánecký park pro účely veřejného promítání z několika prostých důvodů. Zaprvé dané místo nabízí téměř neomezenou kapacitu diváků a za druhé nepředstavuje problém v otázce rušení nočního klidu – což je při tvorbě letního kina stěžejní podmínkou, jelikož se kvůli světlu začíná s projekcemi až kolem půl desáté večer.

Štítky dokumentární film, letní kino, Lužánky, projekt, Norsko, Polsko, Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, komunita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lužánkách se otevírá nové letní kino zaměřené výhradně na dokumentární tvorbu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.