Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na kytarový festival do Brna přijede Los Angeles Guitar Quartet

Seskupení Los Angeles Guitar Quartet, držitel ceny Grammy, vystoupí letos na 25. ročníku Mezinárodního kytarového festivalu v Brně.

Kvarteto zahraje 10. srpna v Besedním domě a bude to jeho první koncert v České republice, řekl novinářům Vladislav Bláha, ředitel České kytarové společnosti, která festival organizuje. Součástí festivalu jsou kromě koncertů i vyhledávané kytarové kurzy a soutěž Guitartalent.

Festival zahájí 7. srpna tradičně Noc flamenca na nádvoří hradu Špilberk, kde vystoupí Gerardo Nunez se svojí manželkou, tanečnicí Carmen Cortesovou. "Folklor je nepřenosný, a proto pravé flamenco může znít jen v Andalusii, odkud skupina pochází," uvedl Bláha. K oslavám 25. výročí zakončí večer ohňostroj sestavený přímo na hudbu účinkujících.

Program se v dalších dnech přesune do prostor Nové radnice, kde vystoupí kytaristé z Evropy i ze zámoří. V úterý vystoupí například kanadský hudebník Patrick Kearney, který kromě klasické hudby komponuje i filmovou, a flamenco zazní znovu ve čtvrtek v podání španělských kytaristů Eduarda Pascuala a Paco Seca.

Celý festivalový týden budou vystupující, hudební pedagogové a odborníci vyučovat lekce hry na kytaru. Podle Bláhy je o kurzy každoročně velký zájem a letos se přihlásilo více než 100 aktivních účastníků, kteří mají nárok minimálně na tři individuální hodiny za dobu festivalu. Vybraní účastníci kurzů zahrají na závěr koncert spolu s kytarovým orchestrem.

Součástí akce je i mezinárodní soutěž Guitartalent, která se konala už desetkrát. Letos poprvé se mohou přihlásit všichni profesionální i amatérští kytaristé bez omezení věku. Do soutěže se přihlásilo 50 hudebníků z celého světa včetně Japonska nebo Argentiny.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Los Angeles, Brno, koncert, Vladislav Bláha, Grammy Award, Besední dům, Česko, Patrick Kearney, Andalusie, Evropa, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kytarový festival do Brna přijede Los Angeles Guitar Quartet  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.