Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrad Veveří bude mít od pátku novou stálou výstavu

Hrad Veveří, který se tyčí nad Brněnskou přehradou, bude mít od pátku novou stálou výstavu. Představí moravskou větev rodu Lucemburků.

U příležitosti otevření expozice budou na hradě vystaveny i unikátní a na Moravě nikdy neprezentované exponáty ze Svatovítského pokladu, řekla mluvčí územního pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Nová expozice ponese název Lev a orlice s podtitulem Moravští Lucemburkové a jejich hrad a bude věnována klíčové roli, kterou sehráli členové panovnické rodiny v dějinách Moravy i samotnému hradu Veveří v období
vrcholné gotiky.

Veveří získal i s titulem markraběte Karel, pozdější císař Karel IV. Po odchodu do Čech předal markrabství i s hradem svému bratrovi Janu Jindřichovi. Jeho syn Jošt převzal markrabství po něm a získal i titul římského krále. Výstava jej představí jako schopného a obratného politika. V Brně byla před časem odhalena jeho jezdecká socha.

Nad rámec nově vzniklé expozice lidé uvidí i některé mimořádné exponáty, které budou na hradě od 1. do 10. července v prostoru středověké břitové věže. Příkladem je rukavice sv. Vojtěcha. "Tato jedinečná památka ze sklonku 14. století, vyhotovená s největší pravděpodobností na příkaz císaře Karla IV., dokazuje nejen vyspělost dvorského umění, ale zejména hluboké duchovní tradice, které z lucemburského věku přetrvaly do naší přítomnosti," uvedla Šnajdarová.

Hrad Veveří označují odborníci za moravský Karlštejn. Jeho součástí je i objekt bývalé moravské zemské pokladnice. Do obnovy objektu investovali památkáři za pomoci města Brna za uplynulých 13 let zhruba 75 milionů korun. Veveří ročně navštíví zhruba 75.000 turistů a zájem o hrad vzrůstá.

Památky v republice na letošek připravují výstavy a prezentace, které připomenou vliv Lucemburků v českém království i moravském markrabství. Akce souvisí s výročím panovníka Karla IV. Na úterý Muzeum města Brna chystá odhalení modelu hlavy římského krále a markraběte moravského Jošta Lucemburského. Model vznikl moderními počítačovými metodami a s pomocí 3D tiskárny.

Zdroj: ČTK

Štítky Hrad Veveří, výstava, hrad, Lucemburkové, Karel IV. Lucemburský, Jošt Moravský, Brněnská přehrada, Morava, Jan Jindřich, Národní památkový ústav, Brno, Svatovítský poklad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Veveří bude mít od pátku novou stálou výstavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.