Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival filmů pro digitální planetária klepe na dveře

Celkem 26 hodin a 25 minut byste museli sedět v sále brněnského digitária, když se rozhodnete zhlédnout všech 66 pořadů vytvořených pro speciální formát digitálních planetárií. Do soutěžní přehlídky poslali výtvory tvůrci z patnácti zemí světa, ze kterých více než 150 diváků vybere ten nejlepší.

Od 15. do 17. června je festival vyhrazen pro pracovníky planetárií. To nejzajímavější z festivalu bude veřejnosti přístupné o víkendu 18. a 19. června.

Festivaly pod značkou IPS putují po jednotlivých zemích a kontinentech a díky jejich náročnosti prestiži je mohou hostit jen místa s dobrým technickým vybavením a schopným pracovním týmem. Proto je velká pocta, že letos přišla nabídka právě do brněnského planetária. Festival není jen celosvětovou přehlídku nejnovější tvorby pro digitální planetária, ale také jedinečnou šancí pro Českou republiku seznámit se s producenty i tvůrci takových představení. Podobně rozsáhlá přehlídka se přitom ve střední Evropě nikdy neuskutečnila,“ říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Hvězdárna a planetárium Brno organizuje od 15. do 17. června IPS Fulldome Festival Brno 2016, na který o víkendu 18. a 19. června navazuje DIGIFEST – přehlídka toho nejzajímavějšího, co dnešní digitální planetária dokážou.

Na odborné části festivalu od 15. do 17. června budou uvedeny pořady z Austrálie, Brazílie, Číny, Francie, Japonska, Jižní Koreje, Německa, Nizozemí, Ruské federace, Spojených států Amerických, Španělska, Polska, Thajska, Ukrajiny a Velké Británie. Zastoupeny jsou všechny kontinenty – s výjimkou Antarktidy, kde ovšem není žádné planetárium ani produkční studio. Na závěr budou uděleny tři festivalové ceny: cena diváků, ředitele Hvězdárny a planetária Brno a cena IPS-Eugenides nadace za nejlepší vzdělávací dokument.

Na části určené veřejnosti o víkendu 18. a 19. června bude možné spatřit všechny tři vítězné snímky, stejně jako výběr z ostatních představení.  Co film, to dech beroucí audiovizuální zážitek, fantastický příběh ze světa, z nějž každou noc vidíme nad svými hlavami jen malou část. Všechny projekce jsou v původním znění v angličtině! Vstupenky na DIGIFEST lze koupit na www.hvezdarna.cz/program (vstupné 50 Kč za projekci).

Sobota 18. června – program projekcí pro veřejnost

14.00 The Accidental Astronauts: An Earth Sun Moon Adventure (USA)
15.00 Destination Solar System (USA)
16.00 Secret World of Moths (Finsko)
17.00 Asteroid: Mission Extreme (USA)
18.00 Rosetta (Rusko, Ukrajina)
19.00 – 21.00 blok vítězných snímků
21.00 Phantom of the Universe: the Hunt for Dark Matter (USA)

Neděle 19. června – program projekcí pro veřejnost

14.00 GALAXY KIDS: A Star With My Name (Jižní Korea)
15.00 We are stars (Velká Británie)
16.00 Life under the Artic Sky (Nizozemí)
17.00 Incoming! (USA)
18.00 Edge of Darkness (USA)
19.00 – 21.00 blok vítězných snímků
21.00 Dragons (USA, Kanada)

Jiří Dušek dodává: „Festival považujeme za výjimečnou příležitost, jak na mezinárodním fóru propagovat naše město. Jeho součástí je i doprovodný program. Producenti navštíví vilu Tugendhat, ohňostroj portugalské skupiny … a samozřejmě se projdou i Brnem. Je skvělé, že nám vyšli vstříc jak provozovatelé brněnských hotelů, tak mnohých atrakcí – například Mendlova muzea, VIDA! science centra anebo golfového hřiště Kaskáda.“

IPS Fulldome Festival Brno 2016 organizuje Hvězdárna a planetárium Brno za pomoci International Planetarium Society (Mezinárodní společnost planetárií), která je přední světovou organizací sdružující planetária z celého světa. Založena byla v roce 1970 a dnes je v ní zapojeno téměř sedm set členů z 35 zemí světa. Jedná se o odborné školy, univerzity, muzea, science centra a další instituce, které mají přenosná nebo pevná planetária. V dvouletém cyklu IPS organizuje konferenci, které se účastní až tisíc odborných pracovníků, stejně jako desítky společností, které se zabývají atypickou audiovizuální technikou. Výjimečnému setkání předchází mezinárodní filmový festival, jehož součástí jsou premiéry všech významných představení pro digitální planetária tvůrců z celého světa.

Odborná část i akce pro veřejnost během světového festivalu pořadů pro digitária jsou součástí programů tradičních zábavních a prezentačních festivalů Brno – město uprostřed Evropy a STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Záštitu nad festivalem převzal primátor statutárního města Brna Petr Vokřál, generálním partnerem IPS Fulldome Festivalu Brno 2016 je společnost Nowatron Elektronik a Front Pictures Inc. Partnery festivalu jsou Fulldome.pro, Konica Minolta, GOTO Inc., Mapcards.net, Metaspace, American Museum of Natural History, Sky-Skan Inc., Evans & Sutherland, Spitz Inc. a další. Marketingovou, mediální a produkční podporu zajišťuje SNIP & CO.

Tisková zpráva

Štítky digitální planetárium, festival, planetárium, USA, představení, Brno, muzeum, IPS panel, Hvězdárna a planetárium Brno, film, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival filmů pro digitální planetária klepe na dveře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.