Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Archeopark zavede do doby lovců mamutů. Jde o největší investici kraje v oblasti kultury

Přímo v místech, kde v období paleolitu žili naši předkové a v minulých desetiletích archeologové objevovali velké množství předmětů, stojí nově otevřený Archeopark Pavlov. Společně tuto největší investici Jihomoravského kraje otevřeli v sobotu 28. května premiér Bohuslav Sobotka a hejtman Michal Hašek.

Projekt, který Regionální operační program Jihovýchod podpořil částkou 63 milionů korun a Jihomoravský kraj přispěl více než 33 miliony korun, unikátním způsobem zpřístupňuje lokalitu, která patří mezi národní kulturní památky.

"Jsem rád, že můžu být u splnění snu jak odborníků, tak návštěvníků jižní Moravy. Chci poděkovat těm, kdo dali první impuls k tomu, že se veřejná správa začala zabývat myšlenkou vzniku takového archeoparku, i panu architektu Květovi. Troufám si říct, že toto místo bude jeho životním dílem, trvalým odkazem všech, kteří zanechali svoji stopu při přípravě  a realizaci archeoparku v Pavlově," řekl hejtman Michal Hašek s tím, že poděkování patří i řediteli Kubínovi, Regionálnímu muzeu v Mikulově. 

"Ne každý ředitel příspěvkové organizace kraje by měl takovou odvahu jako měl on a zvládnul takové nasazení. Před nedávnem jsme dokončili revitalizaci zámeckých zahrad v Mikulově, souběžně s tím běžela tato největší investice Jihomoravského kraje v novodobé historii krajské samosprávy v oblasti kultury. Troufám si říci, že za poslední roky jde o největší investici ve všech regionech České republiky mimo ústřední vlády do paměťové instituce. Jihomoravský kraj tím jasně ukázal, že mu nejde pouze o dálnice, stav dopravní infrastruktury, případně investice do zdravotnictví, školství a sociální věci, ale našli jsme také na naše poměry rozsáhlou investici do oblasti kultury - Archeopark v Pavlově.  Musím poděkovat také Regionální radě regionu Jihovýchod. Bez evropské dotace by se jenom těžko dala tato záležitost uskutečnit. Připomínám ty proporce – 66 milionů z Evropské unie, 33 milionů z krajského rozpočtu. Nejde však jen o peníze. Když jsem přišel do tohoto prostoru, splnil jsem si klukovský sen, často jsem se díval na Cestu do pravěku. Dnes vím, že kdo ji bude chtít znovu prožít, tak ho zvu na jižní Moravu. Všechny generace zde v Pavlově najdou to, co budou hledat, co se jim bude líbit,"uvedl hejtman Michal Hašek.

Komplex sídlišť z období paleolitu – doby lovců mamutů – poskytl za dlouhá desetiletí výzkumů obrovské množství kamenných, kostěných nástrojů, vzácných uměleckých Na začátku projektu stál ideový záměr, který vznikl v roce 2002 z podnětu Archeologického ústavu AV ČR Brno, jenž je také partnerem a odborným garantem. Po zahájení spolupráce s Regionálním muzeem v Mikulově, které připravilo studii proveditelnosti, nabraly přípravy rychlý spád. Vznikla architektonická studie a projekt ve spolupráci s architektonickým ateliérem ing. arch. Radko Květ. Na jeho základě byla v roce 2013 podána žádost o dotaci. Pro realizaci stavby trvající od listopadu 2014 do února 2016 bylo vybráno sdružení firem OHL ŽS, a.s. a SKRstav, s.r.o. Na výstavbu samotné budovy rozkládající se na ploše 1134 m2 bylo použito 1600 m3 betonu a spotřebováno 200 tun výztuže. Zhotovitelem expozice je firma Pixl-e a dodavateli mobiliáře a AV techniky A.M.O.S. Design, s.r.o. a Lotech, s.r.o.

Výjimečná architektura a atraktivním způsobem pojatá expozice kombinující na ploše více než 500 m2 současné audiovizuální technologie i klasickou muzejní prezentaci zpřístupní široké veřejnosti to nejdůležitější, co vědecké výzkumy přinesly. Prezentovány tak budou nejen historie výzkumů v podobě dobových fotografií a dokumentů, ale především samotný materiální a duchovní svět tehdejších lidí - originální kamenné nástroje, kostěné předměty. Pozornost je zaměřena na témata jako lov, každodenní život na sídlišti, umění a rituály, pohřbívání a magie a také technologiím. Právě z Pavlova pochází nejstarší známé doklady výroby textilu na světě.

Snaha zpřístupnit vzácné nálezy přímo v místě znamená, že celá budova je zapuštěna pod zemí a návštěvník tak musí i symbolicky vstoupit pod zem a projít proti proudu času až k nálezům starým více než 25 000 let a spatřit je tak, jak je lovci mamutů zanechali. Charisma celého místa umocňuje citlivý přístup světla, které proniká skrze věže z bílého betonu vystupujícími na povrch.

Je myšleno také na školáky, pro které budou připraveny programy, v rámci kterých si budou moct vyzkoušet výrobu pazourkových nástrojů, rozdělávaní ohně, práci s barvami a mnoho dalších dovedností.

Tisková zpráva

Štítky investice, Jihomoravský kraj, kultura, mamut, Michal Hašek, Bohuslav Sobotka, Archeopark Pavlov, Pavlov, Regionální muzeum v Mikulově, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark zavede do doby lovců mamutů. Jde o největší investici kraje v oblasti kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.