Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RECENZE: Nová Kniha Džunglí je podmanivým vizuálním skvostem, který si užijí i dospělí

Slavný román od Rudyarda Kiplinga, příběh o malém Mauglím, kterého vychovali v džungli vlci, netřeba určitě dlouho představovat. Nejenže mnoho lidí vidělo některý z předchozích filmových zpracování, mnozí z dnes už dospělých lidí dokonce knihu četlo.

Jaké je ale nejnovější zpracování Knihy Džunglí, které má na svědomí režisér dvou Iron Manů a za vizuálními efekty stojí tvůrci Pirátů z Karibiku?

Předně je třeba říci, že doposud nejslavnější zpracování Knihy Džunglí je určeno pro děti – v roce 1967 natočil Wolfgang Reitherman animovanou pohádku na motivy románu, která měla u lidí obrovský úspěch a dodnes ji můžeme vídat na televizních obrazovkách. I podobu Mauglího, medvěda Balúa nebo pantera Baghíry si nejvíce vybavujeme právě z tohoto zpracování. Po roce 1967 přišlo ještě několik verzí, ať už animovaných, či hraných, málokteré však předčilo to původní kreslené.

Po roce 2003, kdy světlo světla spatřila poslední, ucházející animovaná Kniha Džunglí 2, se po třinácti letech ujal kormidla Jon Favreau, kterého známe především jako herce a také režiséra dvou marvelovských Iron Manů (jednička a dvojka), ale také nepříliš vydařených snímků, jako jsou Kovbojové a Vetřelci nebo Zathura: Vesmírné dobrodružství.

Trochu jsem se bál, s čím Jon Favreau příjde, přece jen, do vod dětských jsme ho ještě vstoupit neviděli. Musím s klidným srdcem říci, že Favreau tentokrát nezklamal. Dětské oko nová Kniha Džunglí nadchne a dospělého diváka, který z 90 % příjde na film se svou ratolestí, bude film neméně bavit, a to hlavně díky impozantním vizuálním efektům, které provází celý film. Dá se říci, že jediná postava, která ve filmu opravdu hraje, je debutující dětský herec Neel Sethi, a i tady měl Favreau šťastnou ruku. Tam, kde si lidé pamatují animovaného Mauglího ze zpracování v roce 1967, hranou postavu si budou jistojistě pamatovat z tohoto filmu, Sethi byl totiž pro roli Mauglího stvořen.

Nelze však říci, že by film stál jen na dětském hrdinovi. Za vizuálně dokonalým zpracováním jednotlivých zvířecích hrdinů stojí ostřílená herecká esa, za všechny můžu jmenovat například Billa Murrayho, který namluvil mědvěda Balúa, nebo zlého tygra Šer Chána, jemuž vtiskl neopakovatelný, drsný hlas Idris Elba. Jen škoda, že kvůli především dětskému divákovi bude drtivá většina představení v tuzemských kinech předabována, na originální hlasy si tak fajnšmekr bude muset počkat až do vydání DVD.

Vizuální a hudební stránka věci je eso, které posouvá novou Knihu Džunglí o několik příček výše. Zpracování zvířecích hrdinů, a to bez výjimky, je dokonalé. Srst se hýbe každým zavanutím větru, vypjaté bojové scény jsou natočeny přehledně a bez zaškobrtnutí. Pro dospělého diváka je jen trochu na škodu, že se musel Favreau držet v některých scénách zpátky, přece jen, filmu nemá žádné věkové omezení. Z formátu, který ve filmu nastavil, by se totiž klidně dala vytřískat drsná akční podíváná.

Nová Kniha Džunglí není dokonalá. Utrpěla především druhou polovinou filmu, která byla na můj vkus příliš nastavovaná a nezajímavá. Třeba odbočka s opicemi vůbec nemusela být, a nic by se nestalo. Film by se obešel i bez ucházejících písniček, které jsou do filmu vloženy násilně a celkově moc nesedí k celkovému vyznění snímku.

Podtrženo, sečteno – Kniha Džunglí je jednoznačně filmem pro děti, vizuální stránku pak zase nejvíce ocení právě dospělí. Favreau tedy vytvořil rodinný snímek, u kterého se nebude nudit opravdu nikdo.

Brněnská Drbna hodnotí: 80 %

Napsal Jakub Wittka | Foto Disney Disney US

Štítky Kniha džunglí, film, Mauglí, Jon Favreau, Rudyard Kipling, Iron Man, Wolfgang Reitherman, Neel Sethi, Walt Disney, Piráti z Karibiku, Bill Murray, Idris Elba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Nová Kniha Džunglí je podmanivým vizuálním skvostem, který si užijí i dospělí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.