Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Za týden si Brno opět podmaní král jazzového zpěvu Gregory Porter

Místo koruny nosí tento jazzový monarcha neodmyslitelnou čepici, ale na jeho přirozeném majestátu mu to nic neubírá. V úterý 8. března se v Bobycentru díky brněnskému JazzFestu opět ujme Gregory Porter hudbymilovné vlády pod Špilberkem, aby své věrné oslovil svým sametovým a hřejivým barytonem.

Jako obvykle nenechá nikoho na pochybách, jak široká je škála výrazů, pocitů a emocí, jimiž vládne. Jazz, soul, gospel i R&B, to vše obsahuje kultivovaná kolekce standardů i vlastních kompozic, jejichž texty dokáží reflektovat historii i sociální realitu dneška, vzpomínky na vlastní dětství i milostná témata, inspirovaná upřímnou láskou k manželce. 

Gregory Porter je jedna z vůdčích osobností současného jazzového světa, a v oblasti mužského vokálu asi dnes nemá konkurenta,” říká ředitel JazzFestu Vilém Spilka a dodává: „Svojí mimořádnou schopností oslovit široký okruh posluchačů, překračovat přežitá stylová klišé a zejména vroucností a emocionalitou svého projevu si získal brněnské publikum již předloni. Jsme moc rádi, že jej letos na jaře můžeme opět uvítat.” Dodejme, že Porterovu pozici jasné hvězdy na jazzovém nebi potvrzují i tři nominace na Grammy, z nichž tu poslední za album Liquid Spirit proměnil v zisk zlatého gramofónku.

Vstupenky na jubilejní patnáctý ročník JazzFestBrno jsou v prodeji na webu www.jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích.

Mimořádné zážitky slibuje i další program brněnského JazzFestu. Vedle již proběhnuvšího koncertu Wyntona Marsalise a Jazz at Lincoln Center Orchestra v první řadě jmenujme legendárního saxofonistu Wayne Shortera, který vystoupí se svým kvartetem v Bobycentru 13. dubna. Dále se mohou hudbymilovní fandové těšit na unikátní mix jazzu, hiphopu a R’n’B v podání kultovní postavy současné černé hudby Roberta Glaspera, legendárního polského trumpetistu Tomasze Stańka s jeho americkými spoluhráči či živelného izraelského klavíristu Yarona Hermana, který vystoupí v kongeniálním duu s bubeníkem Zivem Ravitzem.

Pozoruhodné budou jistě i koncerty kvarteta bubeníka Jochena Rueckerta s fenomenálním Markem Turnerem na postu tenorsaxofonisty, nové kapely španělského kytaristy Alberta Vily s výtečným venezuelským pianistou Luisem Perdomem nebo mezinárodní trio Roberta Balzara s italským klarinetistou Gabrielem Mirabassim. Samozřejmou součástí bohatého programu JazzFestu je elitní sestava českých kapel a interpretů, od mezinárodně uznávaného a capella vokálního ansámblu Skety či Ondřeje Rumla po Organic Quartet Ondřeje Pivce, jenž se představí na dvojkoncertě s vynikající multižánrovou sestavou Malina – Liška – Nejtek. Padesátku na JazzFestu oslaví s triem Emila Viklického, kapelou Winterfisch a obnovenou legendou devadesátých let, kapelou The Four, jeden z nevyhledávanějších současných kontrabasistů Petr Dvorský.

Tisková zpráva

Štítky Gregory Porter, hudební skupina, Brno, Špilberk, Wynton Marsalis, Wayne Shorter, Emil Viklický, Robert Balzar, Ondřej Pivec, Ondřej Ruml, Petr Dvorský, Jazz at Lincoln Center Orchestra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden si Brno opět podmaní král jazzového zpěvu Gregory Porter  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.