Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Brno nabízí podporu 15. ročníku literárního ocenění Magnesia Litera

Rada města Brna na svém zasedání nabídla pomoc a podporu pořadatelům prestižního českého literárního ocenění Magnesia Litera, které se dosud konalo v Praze pod záštitou tamního magistrátu. Pro rok 2016 je vyhlášen 15. ročník tohoto ocenění, Praha ale Magnesii Literu navzdory dlouholeté tradici nepodpořila.

Po tomto rozhodnutí Prahy jsem požádal o to, aby tuto prestižní kulturní akci podpořilo město Brno. Vzkazujeme tak organizátorům, že pokud v hlavním městě za současných podmínek nenajdou vhodné prostředí pro pořádání ceny, s radostí je uvítáme v Brně,“ uvedl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který má kulturu ve svém portfoliu.

Nyní bude záležet na organizátorech Magnesie Litery, jak této nabídky využijí. Vyvstanou-li v souvislosti s případným pořádáním ankety této akce v Brně další požadavky, bude o nich rada jednat.

Tradice literárních akcí v Brně je velká, například zdejší festival Měsíc autorského čtení má i mezinárodní ohlas.

Magnesia Litera je prestižní české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera. Na projektu se podílí řada institucí: například Akademie věd ČR, Obec spisovatelů a PEN klub, Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Lidové noviny, Knihovna Václava Havla, Městská knihovna v Praze, Respekt, Host či Literární noviny. Literární ocenění přispívá k propagaci kvalitní literatury a podporuje a popularizuje vydávání knih původních i překladových. Pomáhá těm, kteří se o knihy zajímají, v orientaci v současné početné knižní produkci a snaží se probudit zájem těch, kteří knihy nečtou či přestávají číst. Hlavním efektem cen je však násobné zvýšení prodeje oceněných knih.

15. ročník ankety už nyní probíhá. Podle pravidel do něj mohou nakladatelé, agentury, spolky i fyzické osoby přihlašovat knihy, které poprvé vyšly v roce 2015. Podmínkou je zaslání vyplněné přihlášky a nejméně dvou výtisků přihlašované knihy. Uzávěrka přihlášek je 18. ledna 2016.

V každé etapě projektu je oslovena veřejnost. Od chvíle, kdy jsou nominovány knihy, se konají autorská čtení a probíhá reklamní kampaň na nominované knihy. V dubnu 2016 se pak uskuteční slavnostní večer s vyhlášením vítězů na Nové scéně Národního divadla. Následně pokračuje propagace vítězných knih a autorů. Knižní ceny Magnesia Litera vyhlašují vítěze v celkem devíti kategoriích:

  • Litera za prózu
  • Litera za poezii
  • Litera za překladovou knihu
  • DILIA Litera pro objev roku
  • Litera za literaturu faktu
  • Litera za nakladatelský čin
  • Kosmas cena čtenářů
  • Litera za knihu pro děti a mládež
  • Magnesia Litera – Kniha roku

Na projekt realizovaný v roce 2016 organizátoři požádali (stejně jako v minulých letech) o grant ve výši 300 000 Kč hlavní město Prahu. Celkové náklady projektu byly vyčísleny na 1 362 000 Kč.  Grantová komise se pro podporu nerozhodla a toto stanovisko bylo předloženo na jednání Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy Zastupitelstva hl. m. Prahy dne 2. 12. 2015. Zde byl projednán návrh na udělení jednoletých (2016) a víceletých (2017–2020) grantů hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění s tím, že Výbor souhlasil s předložením návrhu těchto grantů k projednávání v Radě a Zastupitelstvu HMP.

Více informací o ocenění Magnesia Litera je k dispozici na webových stránkách projektu http://www.magnesia-litera.cz/

Tisková zpráva

Štítky Magnesia Litera, ocenění, Brno, kniha, Praha, kultura, projekt, Matěj Hollan, grant, Mezinárodní PEN klub, Akademie věd České republiky, Městská knihovna v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nabízí podporu 15. ročníku literárního ocenění Magnesia Litera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.