Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hvězdárna a planetárium Brno hrdě vstupuje do roku 2016

árna a planetárium Brno v roce 2015 přivítala neuvěřitelných 162 478 návštěvníků, kteří navštívili celkem 1922 představení, pořadů i akcí. Jde o nejvyšší návštěvnost za více než šest desetiletí existence organizace, o dvacet tisíc(!) více než v loňském, také rekordním roce.

"Když jsme před několika roky přišli s projektem nové podoby Hvězdárny a planetária Brno – stavební i obsahové – předpokládali jsme roční návštěvnost kolem 100 tisíc. Nyní můžeme neskromně prohlásit, že jsme jednou z největších atrakcí města Brna," řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno. Hvězdárna a planetárium však žije současností a snaží se tak trochu nahlédnout do budoucnosti. 

Je zcela jisté, že Hvězdárna a planetárium Brno bude v roce 2016 milovat vědu a dobrodružství vědeckého poznání, bude prostředím, ve kterém se sci-fi stává realitou, jedinečnou a interaktivní, podmanivě tajemnou, ale také sexy, která se navíc nebere smrtelně vážně. 

''V roce 2016 připravujeme celou řadu nových pořadů, komorních i pro tisíce kosmoplavců najednou – vydáme se za Sluncem, do říše fantazie, neviditelného světa kolem nás, oslavíme tmu, úplňky i padající hvězdy. V rukávu máme i několik dalších vylomenin, které Vás snad pobaví anebo dokonce inspirují se k nám přidat,'' dodal Dušek.

Únorové výpravy do fantazie

Počátkem února se můžeme těšit na Sluneční superbouři a Ptačí ostrov. První představení pod umělou oblohou digitálního planetária seznámí diváky se způsoby, jak Slunce ovlivňuje dění na Zemi. Unikátní vizualizace magnetických polí Slunce i Země, stejně jako útvarů na povrchu i pod povrchem naší denní hvězdy, vznikaly na těch nejvýkonnějších počítačích na světě. Představením provází hlas Vojty Dyka, jeho součástí je i unikátní projekce od Pavla Karase, která dokumentuje fantastickou kvalitu slunečních observatoří. Brněnské planetárium je přitom teprve druhé na evropském kontinentu, které Sluneční superbouři zařazuje do stálého repertoáru.

V dětském představení Ptačí ostrov se vydáme do světa fantazie, kde potkáme syna severní hvězdy Aruna, prostořekého piráta s partou dobromyslných námořníků, mudrce Al Hasena s mohutným plnovousem, stejně jako hodnou tetu a přísného strejdu. To vše v kulisách, které si vzaly za vzor Lednicko-Valtický areál. Představení vzniklo jako společný projekt Hvězdárny a planetária Brno a Charta Lintea, scénář napsal Jan Šotkovský, režíroval Petr Hloušek. V dětských rolí hraje Adéla Ondrušová a Vojtěch Ventruba, v dospělých herci Městského divadla Brno Hana Holišová, Eva Ventrubová a Petr Štěpán.

Velkou radost snad budou mít i brněnští prvňáčci, kteří od Hvězdárny a planetária Brno obdrží k pololetnímu vysvědčeníspeciální letenku do vesmíru, jež mohou využít jak při návštěvě se školou na vzdělávacím pořadů, tak s rodiči.

Dubnové cesty za záhadami

Na jaře bude v digitálním planetáriu ke zhlédnutí Tajemství neviditelných světů a ze Života stromů. V prvním si představíme, že alespoň na jeden den uvidíme vše, co je příliš pomalé, malé, nebo prostě neviditelné. Představení Tajemství neviditelných světů nás s pomocí nejmodernějších technologií totiž zavede do skrytého, ale fascinujícího světa kolem nás. Unikátní animace a vizualizace, které využívají záběry z elektronových mikroskopů, vysokorychlostních kamer i časosběrných záběrů, nám v jedinečných detailech představí titěrné živé organismy, nanotechnologie budoucnosti i svět za zdmi obyčejného domu.

Animovaný příběh ze Života stromů představí nejmenším divákům kouzlo mikrokosmu. Jak rostliny získávají sluneční potravu? Proč rostou? Jak pijí vodu? A jak je to všechno vlastně možné? To vše pomocí „školního filmu“ berušky Dorotky a světluškového kamaráda Mirka.

Konec jara na konci vesmíru

V pondělí 9. května odpoledne, pokud nám to počasí dovolí, se můžeme těšit na unikátní nebeskou událost. Planeta Merkur projde mezi Zemí a Sluncem, vytvoří tak „malé zatmění“. Temnou siluetu kamenné planety budeme několik hodin sledovat na pozadí zářivého kotouče naší denní hvězdy. V českých zemích jsme mohli podobnou událost – přechod Merkuru přes sluneční kotouč – sledovat v roce 2003.

V polovině června budeme hostit největší festival pořadů pro digitální planetária na světě IPS Fulldome Festival Brno 2016, který do střední Evropy přivede ty nejlepší producenty a nejlepší představení. Nejedná se přitom pouze o odbornou akci, ale vybrané pořady zhlédnou i běžní diváci. Některá z nich se dokonce zařadí do repertoáru Hvězdárny a planetária Brno. I když se jedná o velmi komplikovaný a finančně náročný projekt, je to také velká pocta a otázka prestiže. Hvězdárna a planetárium Brno tak bude organizovat nejvýznamnější mezinárodní akci ve své historii.

Tajemné léto

Po loňském úspěchu se zcela jistě zopakuje i Noc padajících hvězd v polovině srpna, kde se budou stovky lidí dívat na jedinečné Perseidy. Navíc se ale Brňané mohou těšit na Svátek tmy – během letního slunovratu a jiné taškařice v areálu Kraví hory. Poblíž budovy Hvězdárny a planetária Brno se také objeví doplňky velmi oblíbené Vědecké stezky – přírodovědného kognitoria a inteligentní lavičky.

Svůj širák odhazuji v dáli, ať letím hvězdám v ústrety, říká ve slavném Zemanově filmu baron Prášil. Podobné je to i u nás na Hvězdárně a planetáriu Brno, kde se na křídlech fantazie vydáváme napříč vesmírem.  Přejeme Vám, aby se i Váš širák vydal hvězdám v ústrety. A samozřejmě i hodně zdraví, štěstí a pohody v novém oběhu planety Země kolem Slunce.

Tisková zpráva

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, představení, planetárium, hvězda, Brno, digitální planetárium, Slunce, projekt, Země, fantazie, vesmír, Vojtěch Dyk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna a planetárium Brno hrdě vstupuje do roku 2016  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.