Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Brněnské divadlo chystá Saturnina s živou swingovou hudbou

Svérázný sluha Saturnin za týden poprvé vystoupí na jeviště brněnské Mahenovy scény. Činoherní soubor Národního divadla Brno při hledání divácky vstřícného, avšak noblesního titulu vybral právě humoristickou knihu Zdeňka Jirotky. Divadelníci slibují publiku swingovou rodinnou grotesku ve výpravných kulisách.

 Na jevišti bude po celou dobu živá kapela Melody Gentlemen. "Věříme, že právě krásná výprava a působivá živá hudba mohou být pro milovníky Jirotkova díla přidanou hodnotou," uvedl dramaturg Martin Sládeček. Podle režiséra Jakuba Nvoty postava Saturnina představuje vražedné spojení inteligence a humoru. "Myslím, že každý z nás má někdy chvíle, kdy by potřeboval svého Saturnina, aby za něj řekl zjevnou pravdu s takovým klidem a nadsázkou, že zároveň urazí i pobaví," řekl Nvota.

Titulní roli Saturnina dostal Martin Siničák, vypravěčem příběhu bude Dušan Hřebíček. Tetu Kateřinu si zahraje Jana Štvrtecká, Milouše ztvární Štěpán Kaminský. Krásnou Barboru ztělesní Annette Nesvadbová, úlohu Dědečka dostal Zdeněk Dvořák.

Jirotka napsal Saturnina v roce 1942, zjevně se při tom inspiroval anglickou humoristickou literaturou. Kniha prodchnutá nostalgií po první republice si dodnes uchovává čtenářskou přízeň. Novou vlnu popularity jí v roce 1994 přinesl film a televizní seriál s Oldřichem Víznerem v titulní roli.

Vypravěče si ve filmu zahrál Ondřej Havelka, jenž je také spolu s Martinem Vačkářem autorem dramatizace vybrané pro představení Národního divadla Brno. Podle Nvoty je dramatizace věrná předloze, nikoliv však přehnaně. Na českých scénách se pravidelně objevují další divadelní verze téže předlohy.

Všeobecná známost knižního i filmového Saturnina může být pro divadelníky svazující. Je to střetnutí s legendou, připustil Nvota. "Snažil jsem se nikoho nekopírovat," konstatoval představitel Saturnina Siničák. Knihu prý zná prakticky zpaměti.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdeněk Jirotka, kniha, Jakub Nvota, Národní divadlo Brno, divadlo, hudba, Martin Siničák, Annette Nesvadbová, Zdeněk Dvořák, Ondřej Havelka, Oldřich Vízner, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské divadlo chystá Saturnina s živou swingovou hudbou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.