Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Divadlo Reduta uvede premiéru inscenace Vévodkyně a kuchařka

Divadelní představení kombinované s večeří o čtyřech chodech mohou zažít diváci, kteří 5. listopadu zavítají do divadla Reduta v Brně na premiéru inscenace Vévodkyně a kuchařka na motivy románu Ladislava Fukse. Kapacita je omezená, v Mozartově sále budou připravené prostřené stoly s 56 místy.

Ladislav Fuks dopsal své poslední rozsáhlé prozaické dílo Vévodkyně a kuchařka v roce 1983. V příběhu podivné vídeňské šlechtičny, odehrávajícím se na konci 19. století, rozvíjí románovou metaforu ohlašujícího se zániku životního stylu, který i během soumraku své existence září třpytem nashromážděného bohatství tradic, kultivovanosti a krásy.

Jedná se zároveň o metaforu nevyhnutelné pomíjivosti a smrti, jíž propadá (a jíž se podvědomě bojí) každý jednotlivec i každá kulturní epocha. Současně je román i zvláštní autobiografi ckou travestií, ve které se autor „převléká“ do postavy vévodkyně a více či méně bizarní převleky propůjčuje také svým přátelům a souputníkům. Právě tento divadelní prvek posloužil k adaptaci secesně přebujelé struktury romá- nu do intimních rozhovorů mezi hlavní postavou a hosty -návštěvníky, kteří jsou přítomni otevření zrcadlového sálu vévodkynina hotelu – tzv. Spectakula, symbolu snu o věčnosti a dokonalosti.

Divadlo protkané jídlem však nebude jedinou zvláštností inscenace. Další zajímavostí je to, že titulní postavu vévodkyně ztvární muž, a to Vladimír Javorský. "Nehraje jen postavu vévodkyně, ale v její osobě se zrcadlí hned několik dalších postav z Fuksova románu. Kromě vévodkyně je to její bratr Viktor nebo postava Číňana, o kterém nikdo neví, kdo to je. V jedné postavě se hodně střídají a zrcadlí identity, což je zálibou Fukse," řekla Polívková.

Inscenace podle ní přiblíží osobní i vnitřní život vévodkyně, která byla vášnivou kuchařkou, ale také její vztah s komornou Justýnou, s níž sdílela celý život a věděly o sobě různá tajemství.

Příběh podivné vídeňské šlechtičny, odehrávající se na konci 19. století, nastíní podle dramaturga Martina Kubrana téma strachu ze smrti a z konce. Fuksův Román byl současně i zvláštní autobiografickou travestií, ve které se autor "převléká" do postavy vévodkyně a více či méně bizarní převleky propůjčuje také svým přátelům a souputníkům.

Ladislav Fuks byl prozaik vyhraněně osobitého stylu a svébytné umělecké metody, vyznačující se složitou metaforikou, symboličností a zvláštním způsobem organizace příběhu, který vyrůstá z rozpracování detailů a návratnosti motivů. Vévodkyni a kuchařku dopsal jako své poslední rozsáhlé prozaické jídlo v roce 1983. Román má přes 700 stran.

Představení s hostinou začne v 19:00 a potrvá zhruba dvě hodiny. "Není to klasicky rozdělené na hlediště a jeviště, ale divadlo bude všude okolo diváků. Vždy po části představení je čeká jeden chod a po něm budou herci pokračovat," uvedla Polívková. Kapacita je omezená kvůli tomu, aby kuchař stihl všechno připravit, a aby byl mezi stoly prostor pro herce.

Cena vstupenky, která obsahuje divadlo, ale i čtyři chody a ke třem z nich víno, se pohybuje kolem 750 korun, řekla novinářům režisérka inscenace Kamila Polívková.

Štítky divadlo, Ladislav Fuks, Divadlo Reduta, román, premiéra, divadelní představení, Vladimír Javorský, stůl, vévoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Reduta uvede premiéru inscenace Vévodkyně a kuchařka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.