Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mark Lanegan se vrátí do Česka s typicky chraplavým barytonem a v očekávání nové desky

Fanoušky Marka Lanegana čeká v neděli hned dvojitá radost. Americký zpěvák se v rámci letního turné zastaví 16. srpna v brněnském klubu Fléda.

Někdejší spolupracovník Kurta Cobaina a Queens of the Stone Age zde představí svou osobitou a nekompromisní hru s bluesem, rockem a grungem. Jen pět dnů po brněnském vystoupení navíc Lanegan oznámil vydání zcela nové desky Houston (Publishing Demos 2002). Na Flédě tak s velkou pravděpodobností zazní naživo i ochutnávka z připravované kolekce dosud nezveřejněných a raritních nahrávek.

Majitel jednoho z nejslavnějších chrapláků na světě se do Česka vrací po půlroční pauze. Padesátiletý zpěvák fascinuje publikum především uhrančivě chraplavým barytonem a hudební zdatností prověřenou urputnou dřinou a desítkami let na výsluní světové scény. „Mark Lanegan balancuje mezi blues, rockem a grungem a zároveň si zachovává charismatický a nekompromisně přísný projev, který nutí posluchače přijmout jeho zpěv bez debat a pochybování. Mladší generaci oslovuje jeho rebelská minulost spojená s Kurtem Cobainem. Starší publikum naopak oceňuje jeho vyzrálý projev a sebejistotu rockového barda,“ vysvětluje David Novotný, dramaturg klubu Fléda.

Brněnský koncert se odehraje jen pět dní před oficiálním vydání Laneganovy nové desky s názvem Houston (Publishing Demos 2002). Během vystoupení tak návštěvníky s velkou pravděpodobností čeká i premiéra zcela nových nahrávek

Album Houston (Publishing Demos 2002) vyjde 21. srpna 2015 pod hlavičkou Ipecac Recording a bude obsahovat 12 tracků. Kolekce dosud nezveřejněných a raritních demo nahrávek opráší z Laneganova šuplíku tvorbu z doby, kdy se vyrovnával s rozpadem Screaming Trees a intenzivně se věnoval návratu na sólo dráhu. Na novém počinu Lanegan odhalí i tři již známé melodie v netypickém aranžmá. Zveřejněna bude například původní verze skladby Gray Goes Black, která byla součástí Laneganovy dřívější desky Blues Funeral.

Mark Lanegan /USA/
Americký písničkář má za sebou téměř vše, čeho lze na hudební scéně dosáhnout a co lze na drsné rockové scéně zažít. S muzikou začal vážně experimentovat na konci 80. let ve spolupráci s Kurtem Cobainem v garážové blues grunge kapele “The Jury,”. Po vzniku společného songu „Where Did You Sleep Last Night", který pak provázel Cobaina i Lanegana po celou dobu jejich hudebního života, se Lanegan vydal na vlastní dráhu. Jak sám Lanegan později přiznal, jeho sólová dráha vznikla částečně i z prachu a demoverzí jeho nekonečných garážových sessions s Cobainem.

Svým charismatickým hlasem a rázným přístupem k rytmice přispěl Lanegan i do řady kolektivních projektů.  Hostoval na více než padesáti albech a má za sebou bezpočet spoluprací. V raných 90. letech byl členem grungeové formace Screaming Trees, se kterou vydali dohromady sedm alb. V roce 2000 se Screaming Trees rozešli a Lanegan se stal stálým členem v kapele Queens of the Stone Age. Mimo to působil i v energické rockové skupině Gutter Twins, se kterou si vyzkoušel dvojí live turné v hlasité elektrické i tišší akustické podobě. Na několika koncertech doprovázel i Nicka Cavea, neminulo ho ani hudební setkání s Mobym a Isobelle Campbell ze skupiny Belle & Sebastian.

Mark Lanegan /USA/, 16.8.2015, klub Fléda, Brno
Cena vstupenek:
předprodej 490 Kč / na místě 550 Kč
Vstupenky na koncert jsou k dispozici v předprodejích:
HOSTEL ELEVEN, Dominikánská 11, Brno
INDIES, Poštovská 2, Brno
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz
TICKETPORTAL.cz

Tisková zpráva
 

Soutěž o lístky na koncert Marka Lanegana

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Štítky Mark Lanegan, Česko, Kurt Cobain, Fléda, koncert, Houston, Queens of the Stone Age, Brno, USA, Nick Cave, David Novotný, Screaming Trees

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mark Lanegan se vrátí do Česka s typicky chraplavým barytonem a v očekávání nové desky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.