Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hvězdárna a planetárium Brno hostí fotografickou výstavu Jaderné palivo

V prostorách Hvězdárny a planetária Brno byla zahájena výstava s názvem Jaderné palivo – umění špičkových technologií. Hlavním úkolem projektu je představit výrobní cyklus podniků vyrábějících jaderné palivo a zpřístupnit veřejnosti osobitou magii tohoto procesu.

Výstava dokazuje, že i moderní a na první pohled velmi chladné technologie – v tomto případě však velmi horké – mohou být krásné. V detailu i celku,“ říká ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. „Jedná se o novodobé umění, památníky lidského umu a technologického pokroku,“ dodává.

Jako objekty fotografům posloužily vzorky produkce, výrobní procesy, zařízení a technologie palivové společnosti TVEL, která je dodavatelem jaderného paliva do českých jaderných elektráren v Temelíně a v Dukovanech a také do dvou výzkumných a jednoho univerzitního reaktoru. Autoři následně srovnávali produkci podniků této společnosti s nejvýznamnějšími uměleckými díly z oblasti výtvarného umění, sochařství, folklórních artefaktů a uměleckých šperkařských děl, mezi nimiž jsou vitráže Milánského chrámu, mozaika starého Řecka, pyramida pařížské galerie Louvre a další díla.

Výstava je volně přístupná v prostorách a otvíracích hodinách Hvězdárny a planetária Brno a potrvá do 31. července letošního roku.

Zdroj: Brno.cz

Štítky jaderné palivo, Hvězdárna a planetárium Brno, technologie, výstava, TVEL, Jaderná elektrárna Temelín, Louvre, Dukovany, Starověké Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna a planetárium Brno hostí fotografickou výstavu Jaderné palivo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.