Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Břeclav si významného básníka připomíná netradičně. Skácelova podobizna zdobí trafostanici

Břeclavskou trafostanici na ulici Valtická nově zpestřuje streetartová malba umělců brněnského ateliéru Malujeme jinak. Výtvarným zpracováním portrétu básníka Jana Skácela společně s jeho básněmi chtějí představitelé města připomenout výročí třiceti pěti let od jeho úmrtí.

„Na dně každé písně, i té nejsmutnější..."

Na sedmý listopad připadá výročí úmrtí významného jihomoravského básníka Jana Skácela. Toto datum si připomínají i obyvatelé města Břeclav. Totiž právě v Břeclavi pobýval umělec během svého dětství, mimo jiné byl také studentem tamějšího gymnázia.

Letos chtěli břeclavští městští představitelé uctít jeho památku netradičně. „Chtěli jsme připomenout Jana Skácela a jeho spojení s Břeclaví a Poštornou jinak než pamětní deskou nebo sochou," vysvětlil v tiskové zprávě břeclavský místostarosta Petr Vlasák. Právě vyobrazení na trafostanici se jim zdálo být vhodnou cestou.

 FOTO: se svolením E. ON

V novém hávu 

„Malba vznikla v rámci našeho projektu Street Art u příležitosti výročí pětatřiceti let od Skácelova úmrtí, které si v Břeclavi připomenou 7. listopadu. Básníkův portrét spolu s jeho verši je vyveden na podkladu, který kombinuje černou barvu a tyrkysové a červené geometrické obrazce,“ sdělila v tiskové zprávě oblastní manažerka společnosti EG.D. Veronika Mašková. Moravského básníka nekonvenčně zvěčnili členové brněnského ateliéru Malujeme jinak. Na všech stěnách konstrukce se nachází i citace a verše z básníkových děl.

Podobná vyobrazení na trafostanicích lze však najít i na mnoha dalších místech, a to například postavu Diskobola v brněnských Řečkovicích. Od roku 2015 nazdobili kreativci již celkem 240 trafostanic společnosti EG.D. Do konce roku by počet těchto netypických děl měli umělci dále zvyšovat. Nových streetartových maleb se tak ještě v letošním roce dočkají mimo jiné i Brňané.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením E. ON

Štítky Skácel, umění, trafostanice, streetart, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav si významného básníka připomíná netradičně. Skácelova podobizna zdobí trafostanici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.