Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Rezidence TIC nabízí prostor pro tvorbu zahraničním výtvarníkům. Umělce z Polska inspiroval Cejl

Projekt Turistického informačního centra města Brna poskytuje několikatýdenní stáž pro umělce ze zahraničí. Městská část Brno-sever se tak v rámci projektu Rezidence TIC stává místem mezinárodní spolupráce. Členové polského uměleckého kolektivu své rezidentní výstupy inspirovali prostředím Cejlu a brněnskou Káznicí.

Kreativci z Hvězdové 

Rezidence TIC je projekt propojující brněnské a zahraniční umělce. Výtvarníci si propůjčují na dva až tři týdny byt na adrese Hvězdová 6, čímž získávají nejen prostor k tvorbě, ale i možnost navazovat kontakty s místní komunitou a uměleckými institucemi.

Cílem projektu má být podpora diverzity a inkluze umělců z různých kulturních i geografických prostředí. „Tento projekt je významným krokem k tomu, aby Brno získalo mezinárodní pověst kulturního centra a místa, které podporuje kreativitu a uměleckou výměnu. Doufáme, že umělci, kteří se jej zúčastní, se inspirují lokálním prostředí, přinesou nový pohled na městskou část a obohatí kulturní život Brna,“ sdělila v tiskové zprávě ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

FOTOGALERIE: Autentické prohlídky vedou lidé s osobní vazbou k místu. S Lenkou jsme vyrazili na výstaviště

Koncem uplynulého týdne jsem měla možnost vyrazit na jednu z exkurzí po brněnských zákoutích, která pro zájemce pořádá Turistické informační centrum města Brna. Autentické prohlídky, jak se akcím říká, se liší od těch běžných. Jsou autentické díky...

Šifra ve zdech Káznice

Říjnovou vernisáž projektu Rezidence TIC uskutečnili umělci v rámci festivalu Faktor K v brněnské Káznici. Právě Káznicí a okolím Cejlu se pět členů polského uměleckého kolektivu Szaber inspirovalo ve svých site-specific instalacích. Výstavu nazvali Gryps, což v polštině znamená „moták“, tedy vězni užívané označení pro ilegálně předanou zprávu. "Titulní gryps je zpráva ukrytá ve zdech Káznice, kterou se kolektiv Szaber rozhodl rozluštit,“ popsali výstavu na svém webu zástupci Galerie TIC.

Rezidence pokračují

V následujících měsících město Brno navštíví i další umělci, a to například z Maďarska, opět ale i z Polska. „Rezidence je skvělou příležitostí pro městskou část Brno-sever, aby se zapojila do mezinárodní umělecké sítě a podpořila kreativitu nejen na lokální úrovni. Společné projekty jako tento dávají prostor novým nápadům a mohou být prospěšné jak pro místní obyvatele, tak pro město jako celek,“ řekl v tiskové zprávě místostarosta městské části Brno-sever Martin Glogar (KDU-ČSL).

V budoucnu plánují zástupci Turistického informačního centra města Brna spustit rezidence také pro architekty, designéry, sociology a urbanisty. Ti by se měli zaměřit přímo na specifické problémy lokálního prostředí, se kterým budou pracovat a navrhovat řešení jeho problematických částí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Galerie TIC

Štítky umění, výstava, rezidence, zahraničí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezidence TIC nabízí prostor pro tvorbu zahraničním výtvarníkům. Umělce z Polska inspiroval Cejl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.