Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Do tajuplné jeskyně nebo pouštět draky nad Brnem

První říjnový víkend zůstane sluníčko schované za mraky. V sobotu teploty vyšplhají sotva k deseti stupňům a bude pršet, v neděli bude patnáct stupňů. Brněnská Drbna přináší pravidelnou várku tipů, jak volné dny strávit. Malé i velké dobrodruhy potěší mimořádné prohlídky Amatérské jeskyně v Moravském krasu. Děti si užijí pouštění draků na Palackého vrchu v Brně. Lidé v Břeclavi mohou nahlédnout do speciálního vlaku Lemkin, ve kterém se prostřednictvím multimediální výstavy přiučí o pojmu genocida. V Kunštátě na návštěvníky čeká pestrý hrnčířský jarmark.

Otevře se nejdelší jeskyně v Česku

Jeskyňáři zvou na prohlídky Amatérské jeskyně, která je lidem přístupná pouze při mimořádných příležitostech. Prohlídka těchto podzemních prostor je zcela odlišná od prohlídky ostatních běžně zpřístupněných jeskyní. V Amatérské jeskyni chybí betonové chodníčky, zábradlí, schodiště a elektroinstalace. Prohlídka je tedy určena jen pro fyzicky zdatné, kteří dorazí v holínkách, s vlastní přilbou a baterkou.

FOTO: se svolením Správy jeskyní ČR
sobota 5. října – neděle 6. října, více informací 

Jarmark plný keramiky

Severně od Brna leží Kunštát, město s hrnčířskou a keramickou tradicí. Dodnes tu existují keramické dílny a každoročně na podzim se koná slavný hrnčířský jarmark. Oblíbená akce pomáchá zachovávat dlouholetou tradici pořádání jarmarků ve městě a podpořit tradiční řemeslo. Návštěvníky čeká tradiční přehlídka keramických výrobků, ukázka výpalu keramiky, mohou si také vyzkoušet práci za keramickým kruhem a výtvarnou dílnu.

FOTO: se svolením Asociace českých keramických měst
sobota 5. října – neděle 6. října, více informací 

Výstava o genocidě ve vlaku

Vlak Lemkin opět vyráží na koleje, tento víkend bude k zastižení v Břeclavi.  Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou unikátní interaktivní výstavu, která představí program k historii a prevenci genocidního násilí a také prostřednictvím fotografií Antonína Kratochvíla připomene 30 let od genocidy ve Rwandě. Vlak je pojmenován po Rafał Lemkinovi, polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy.

FOTO: se svolením Centra studií genocid Terezín
čtvrtek 3. října – sobota 5. října, více informací 

Pouštění draků nad Brnem

Palackého vrch v sobotu ovládnou létající draci a doprovodný program v režii lektorek z lužáneckého pracoviště Lata, tentokrát na motivy vtipné pohádky Zdeňka Slabého Papírový drak. Zvány jsou celé rodiny i s nejmenšími dětmi.

FOTO: se svolením SVČ Lužánky
sobota 5. října, více informací 

Ohodnoť článek

Foto se svolením: Správy jeskyní ČR, Asociace českých keramických měst, Centra studií genocid Terezín, SVČ Lužánky

Štítky víkend, jeskyně, Moravský kras, vlak, genocida, výstava, jarmark, keramika, drak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Do tajuplné jeskyně nebo pouštět draky nad Brnem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.