Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Ve foyer Scaly vzniklo nové alternativní kino. Podobu Scalky vyformuje komunita

Již více než rok je hlavní sál Univerzitního kina Scala kvůli problematické statice uzavřen. Provozovatelé kina se tak rozhodli v prostorách historického objektu zpřístupnit menší a alternativnější kino. Takzvaná Scalka tak nyní ve foyer Scaly nabízí projekce pro padesát diváků.

Kino řekne samo 

Ve spodním foyer Univerzitního kina Scala vzniklo v polovině září nové alternativní kino. Přestože velký sál zůstává nadále uzavřený, Scalka by mohla být pro filmové nadšence alespoň dočasným řešením. Se svými padesáti místy tak představuje netradičnější a alternativnější mladší sestru zavřeného kinosálu. Jeho dvojče však očekávat nelze.   

Nejvýraznějším rysem Scalky je právě její alternativnost. Ta se promítá v mnoha sférách jejího fungování. Ředitel Univerzitního kina Scala Radek Pernica tvrdí, že kino postupem času řekne samo, co chce a potřebuje. „Scalka je alternativní už svou podstatou. Jedná se o místo nestandartního promítacího charakteru, neexistuje tu žádné dogma. Když však máte ten cit a fungujete v tomto prostředí dostatečně dlouho, dokážete postupem času vyčíst, jak v něm pracovat a formovat ho,“ sdělil pro Brněnskou Drbnu.

Alternativnost a fluiditu Scalky lze nalézt nejen v jejím netradičním umístění, ale také například v jejím programu nebo v její dramaturgii. Ta zatím primárně vychází z osvědčených modelů, které dramaturgové kina využívali během fungování nyní již uzavřeného sálu. Ředitel kina však předpokládá, že nejen dramaturgii vyformují postupem času na míru komunitě, kterou si menší kino získá. „Stejně jako všechno ostatní, co se Scalky týká, budeme i dramaturgický plán postupně přizpůsobovat a tvarovat. To zejména dle sociálně-kulturního zájmu o alternativní kino,“ vysvětlil Pernica.

Oprava narušené statiky kina Scala vyjde až na 40 milionů korun. Brno projedná odkup s případnými zájemci

Statika budovy, ve které sídlí Univerzitní kino Scala, je výrazně narušená. Podle odborníků se však dá zachránit. Město odhaduje, že úprava statiky se vyšplhá až na čtyřicet milionů korun. Aby však mohla budova opět sloužit pro kulturní účely, bude...

Pro kulturu i komunitu

Dle slov ředitele kina vychází otevření Scalky z lásky ke kultuře a chuti udržet komunitu, která se okolo Scaly zdržovala. „Scalka vznikla z naší potřeby být prokulturní a zachovávat na tomto místě možnost sledovat filmy ve sdílené komunitě. Je to celé o naší vnitřní radosti, že můžeme v promítání pokračovat,“ dodal.

Jak dlouho bude Scalka v provozu, jasné stále není. „V mnoha ohledech je doba nejistá. Je možné, že kino takto budeme využívat rok, dva nebo třeba čtvrt roku. Jedná se spíše o experimentální krok. Teď a tady Scalku máme, a tak ji provozovat budeme,“ zakončil Pernica.

A co bude se Scalou?

Hlavní sál kina zůstává kvůli statickým vadám na střešní konstrukci nadále uzavřený. Co se stane s památkově chráněnou Scalou dál, rozhodnou představitelé města Brna. „S konkrétními závěry a návrhy, které přinesl podrobný statický a technický průzkum objektu, můžeme nyní vést konkrétní jednání o budoucnosti objektu, a to jak na úrovni města, tak s potenciálními novými vlastníky. Stále platí nabídka, kterou jsme učinili Masarykově univerzitě, a to odkoupit budovu za symbolickou korunu a následně ji ve vlastní režii upravit pro účely, pro kterou ji univerzita dosud využívala,“ sdělila na začátku září v tiskové zprávě primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Oprava budovy bude v každém případě značně finančně náročná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Dvořák

Štítky kino, Scala, Scalka, projekce, foyer, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve foyer Scaly vzniklo nové alternativní kino. Podobu Scalky vyformuje komunita  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.