Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na noc vědců nebo festival burčáku

Poslední zářijový víkend zůstane sluníčko schované za mraky. V sobotu teploty vyšplhají k sedmnácti stupňům, v neděli pouze ke třinácti. Brněnská Drbna přináší pravidelnou várku tipů, jak volné dny strávit. Malé i velké nadšence do chemie, fyziky či biologie potěší noc vědců. Mlsné jazýčky ocení festival burčáku ve Znojmě nebo festival burgerů v Brně. Milovníci historických aut si přijdou na své v brněnských Soběšicích, kde se chystá jízda veteránů.

Noc plná pokusů

V pátek se na mnoha místech po Brně uskuteční Noc vědců. Program si připravila brněnská hvězdárna, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Univerzita obrany, VIDA! science centrum, či Vysoké učení technické v Brně. Cílem akce je atraktivním způsobem zpopularizovat vědu a výzkum, umožnit veřejnosti přístup do světa poznání, ale současně také představit vědce jako lidi všestranné, s mnoha dalšími zálibami a koníčky.

FOTO: se svolením FCH VUT
pátek 27. září, více informací 

Burgery pro mlsné jazýčky

Největší putovní street food festival míří do Brna ke Galerii Vaňkovka. Prostor mezi obchoďákem a uměleckou galerií Fait Gallery rozvoní klasické i netradiční burgery. Na návštěvníky čeká mnoho odměn i soutěží, mohou se také svézt v novém Peugeotu 3008.

FOTO: ve svolením BVV
pátek 27. září – neděle 29. září, více informací 

Festival burčáku

Oslava burčáku se uskuteční v areálu znojemského Louckého kláštera. Návštěvníci se mohou těšit na prodej čerstvého burčáku, ochutnávky vín, občerstvení, cimbálovou muziku a další hudební vystoupení. Unikátní podívanou bude také soutěžní šlapání hroznů bosýma dívčíma.

FOTO: se svolením Znovín Znojmo
pátek 27. září – sobota 28. září, více informací 

Jízda historických aut

Milovníci veteránů si nesmí nechat ujít tradiční jízdu do vrchu. Závod, který se jede za jakéhokoli počasí, přiláká každoročně mnoho diváků. Každý závodník má dva pokusy a hodnotí se především pravidelnost. Ti nejlepší motocykloví jezdci zvládnou trať o délce 3 200 m se stoupáním až 10 % v neustálých zatáčkách i pod dvě minuty. Závodí se na části okresní silnice na ulici Kociánka z Králova Pole do Soběšic.

FOTO: se svolením TMB
sobota 28. září, více informací 

Ohodnoť článek

Foto se svolením: FCH VUT, BVV, TMB, Znovín Znojmo

Štítky víkend, věda, burger, burčák, veterán, auto, závod, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na noc vědců nebo festival burčáku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.