Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Kateřina rozhoduje o tom, kdo se dostane do klubu. Pokud se mi někdo nezdá, dovnitř ho nepustíme, říká

Kateřina Jandová na první pohled nevypadá jako někdo, koho byste typicky očekávali stát mezi sekuriťáky před techno klubem. Opak je ale pravdou. Kateřina však není klasickým klubovým vyhazovačem. Stará se totiž o facecheck. Zajišťuje, aby se do klubu nedostali lidé, kteří by mohli narušovat atmosféru večera, a znepříjemnit tak zážitek ostatním návštěvníkům.

Na vzhledu (ne)záleží?

Ačkoli již slovo facecheck naznačuje, že selekce lidí, kteří do klubu budou vpuštěni, a kteří ne, je založena zejména na vzhledu, Kateřina mi vysvětluje, že často je to jen předsudek, a vždy tomu tak úplně není. „To, že se mi nelíbí, jak je někdo oblečený nebo jak vzhledově vypadá, neznamená, že ho do klubu nepustím. Jsem spíš takový prvotní filtr vzájemného respektu. Podle toho jak se daný člověk chová ke mně, tak se pravděpodobně bude chovat k lidem na baru, k umělcům a k dalším návštěvníkům,“ popisuje mladá facecheckerka.

Dodává, že facecheck nemá být o zastrašování lidí přicházejících na akci, ale o vytváření bezpečného prostoru pro všechny zúčastněné. „U vstupu od příchozích nejprve zjišťuji, jak se mají, a jestli je všechno v pořádku. Dál se ptám, jestli už někdy na podobném typu akce byli. Pokud mi odpoví, že nebyli, dál se doptávám, jestli jsou do klubů chodit zvyklí, a jestli ví, jaká pravidla na daném místě platí. Pokud techno scénu alespoň trošičku znají, většinou to znamená, že jsou s jejími pravidly již obeznámeni. To dělá mou práci jednodušší. Nejsem tam od toho, abych je strašila, ale abych je přivítala a zajistila jim příjemnou zábavu,“ říká s úsměvem.

Komik na svých stand-upech griluje diváky. Videa z jeho výstupů mají miliony zhlédnutí

Stand-up komik Libor Macháček se na svých vystoupeních s oblibou věnuje takzvanému crowd worku, tedy komunikaci s publikem, která často přeroste v grilování jednotlivých diváků. Liborova videa zachycující crowd work sbírají na sociálních sítích...

No violence, no photos, no rules

Techno scéna mnoho pravidel nemá, zakládá si však na absolutním vzájemném respektu. „Pokud někdo při vstupu pravidla nezná, jako první věc vysvětluji, že netolerujeme naprosto žádné formy obtěžování, žádnou formu hatespeech, ať už se jedná o rasismus, homofobii nebo třeba nacionalismus. Už to, jak na tuto informaci příchozí zareagují, je pro mě prvotním indikátorem toho, jestli je do klubu vpustím nebo ne. Často také upozorňujeme na to, že na akcích není povoleno fotit.“ Dodává, že přelepování foťáků na telefonech není v rámci techno scény nijak výjimečné.

Kateřina spomíná, že každý klub má pravidla jiná. „Já facechcek dělám pro brněnský Filtr, Fázi a pro pražskou Harmony. Vím, že některé kluby opravdu hledí na to, jak příchozí vypadají, a co mají na sobě. My si ale zakládáme hlavně na té prvotní konverzaci. Samozřejmě, pokud někdo vypadá podezřele, vedu s ním ten dialog o to intenzivněji," popisuje Kateřina.

S vítězem Survivoru jsem spokojený, říká Martin Prágr. U Hodonína se stará o sklípek a vinohrad

Devětadvacetiletý Martin Prágr se narodil v jihomoravském Hodoníně. Do povědomí široké veřejnosti se dostal v roce 2019, kdy tančil v televizní show StarDance…když hvězdy tančí po boku biatlonistky Gabriely Soukalové. Je známý jako choreograf,...

Žena v černém

Přestože se práce vyhazovače může zdát nepříliš typická pro ženu, zvláště pak pro tak mladou ženu, jako je Kateřina, její gender nese i nesporné výhody. „Facechecky v naprosté většině případů dělají muži. Právě proto se často setkávám s pozitivními ohlasy od ostatních žen. Díky mému genderu se cítí být více v bezpečí, nebojí se za mnou přijít, pokud je někdo obtěžuje nebo jim způsobuje nekomfort, a to ať už verbálně nebo i fyzicky. Samozřejmě, že ani facecheck nikdy nebude stoprocentní. Pokud se náhodou stane, že do klubu pustíme někoho, kdo se začne chovat nevhodně, je jasné, že se musíme postarat o to, abychom tu situaci co nejrychleji a nejefektivněji vyřešili. Velmi nám pomůže, když za námi přijdou sami návštěvníci a na danou osobu nás upozorní,“ apeluje facecheckerka.

Být ženou pracující v klubové scéně není ale výhodou vždy. „Občas se stává, že si na mě lidi dovolí víc, než na mé mužské kolegy. Často se mi to ale nestává. Setkávám se spíš s tím, že příchozí můj gender překvapí. Obecně se ale snažím vyloženým konfrontacím vyhýbat, pokud se mi někdo nezdá nebo vyloženě tlačí na pilu, tak je konec konverzace, obracím se na sekuriťáky a dovnitř ho nepouštíme,“ vysvětluje.

Přestože má Kateřina za sebou sekuriťáků vždy hned několik, strachu se nevyhne. „Občas nastávají nepříjemnosti tím, že si někdo facecheck špatně vyloží. Myslí si, že ho posílám domů vyloženě jen proto, že se mi nelíbí. V minulosti na nás lidi i křičeli, byli u nás hodně blízko a hádali se s námi, v těchto případech jsme ochotni volat policii.“ Dodává, že za dobu její praxe k tomu však naštěstí nakonec nikdy nucena nebyla.

Mám v životě štěstí, říká Jan Kolařík, který září v seriálu Dobré ráno, Brno!

Jan Kolařík je šestapadesátiletý herec Divadla Husa na provázku, kde hraje už pětatřicátou sezónu, načetl audioknihu příběhů z pera anonymní brněnské party KKRD Boys a od roku 1994 vysílá na Rádiu Krokodýl, kvůli čemuž vstává každý den v pět hodin...

Vítej v klubu

Jak se tedy dá do klubu, kde pracuje Kateřina, dostat? Složité to není, základem je však pokora a respekt. „Pokud někdo chce k nám na akci, rozhodně by u něj nemělo docházet k jakýmkoli náznakům toho, že mě nerespektuje. Velmi pravděpodobně pak totiž nebude respektovat ani lidi uvnitř klubu. Evidentně intoxikované jakoukoli omamnou látkou dovnitř taky nepouštím. Dalším varovným znakem je, pokud se mnou daná osoba odmítá mluvit nebo absolutně neví, na jakou akci jde, nezná ani její název. V takových případech se snažím doporučit, aby se příště o akci informovali dopředu. Nechci být na příchozí hnusná, občas je třeba zdrsnit, to ano, ve valné většině případů se ale snažím být co nejvíce přátelská,“ zakončuje Kateřina

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky klub, facecheck, techno, underground, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kateřina rozhoduje o tom, kdo se dostane do klubu. Pokud se mi někdo nezdá, dovnitř ho nepustíme, říká  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.