Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Pálavské vinobraní v Mikulově přilákalo 44 tisíc návštěvníků. Pořadatele trápily vysoké teploty i vítr

Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní v Mikulově na Břeclavsku i přes panující horka přilákal na 44 tisíc návštěvníků, což je stejně jako loni. Akce začala v pátek, dnes končí. Mikulovská akce bývá druhou největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá další velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, které se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Organizace akce byla letos podle pořadatelů náročná. „Kromě velmi teplého počasí nás v sobotu trápil i místy silný vítr, který nám pořadatelům způsoboval menší obtíže. Nicméně i přesto, že teploty atakovaly 30stupňovou hranici, což není vyloženě ideální ke konzumaci vína a burčáku, si cestu za námi našlo stejné množství lidí jako v loňském roce, a to nás velmi těší,“ zhodnotila akci ředitelka Petra Bakó.

V pátek byl kromě hudebních vystoupení Ewy Farné a Davida Kollera hlavním tahákem historický průvod městem. Odkazoval k reálné události v dějinách. V roce 1403 vyrazila z Mikulova jednotka těžkooděnců, aby z vídeňského vězení přivezla krále Václava IV. Vyslání jednotky i příjezd krále se tak odehrálo jako každoročně v první den festivalu.

Pálavské vinobraní navštíví 50 tisíc lidí. Chantal Poullain z osobních důvodů odmítla tradiční roli královny

Královnu Žofii - manželku krále Václava IV. - bude letos na Pálavském vinobraní v Mikulově poprvé představovat herečka Alena Antalová. Více než deset let byla s touto rolí spjatá herečka Chantal Poullain, která však letos hraní královny z osobních...

Hlavní část akce v sobotu v poledne zahajoval početnější královský průvod, tentokrát však s jednou výraznou změnou. Namísto Chantal Poullain, která více než dekádu ztvárňovala roli královny, manželky Václava IV., se této role mimořádně zhostila herečka Alena Antalová. „Jsem velmi ráda, že Alena Antalová svoji roli zvládla napoprvé na výbornou a nešlápli jsme s výběrem, jak se říká, vedle,“ uvedla Bakó. Doplnila, že Chantal Poullain se letos z osobních důvodu nemohla zúčastnit, vrátit by se měla znovu příští rok.

Součástí programu byly po celý víkend kromě hudebních a divadelních vystoupení také vinařské městečko a možnost degustace bezmála 700 vzorků vín. Pálavské vinobraní nebylo jedinou vinařskou akcí o prvním víkendu v září. Menší vinobraní se o víkendu konala v řadě vinařských obcí a měst, například v Horních Bojanovicích na Břeclavsku nebo Mutěnicích na Hodonínsku a v Brně-Králově Poli.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením webu Pálavské vinobraní

Štítky víno, vinobraní, koncert, zábava, Mikulov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálavské vinobraní v Mikulově přilákalo 44 tisíc návštěvníků. Pořadatele trápily vysoké teploty i vítr  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.