Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Turistické lokality na jižní Moravě zaznamenaly během léta mírný úbytek návštěvníků

Hrady a zámky, jeskyně v Moravském krasu i další místa na jihu Moravy v letní sezoně zaznamenaly mírný pokles zájmu, zejména ze strany tuzemských turistů. V jednom z nejvyhledávanějších letních cílů, kterým je Aqualand Moravia, bude celková letní návštěvnost pravděpodobně o něco vyšší než loni.

„Branami parku prošlo a do konce letní sezony projde přes 260 000 návštěvníků. Červenec s počátečním bouřkovým počasím návštěvnosti nepřál a ta tak byla slabší oproti loňskému roku téměř o dvě procenta. Slabší návštěvnost v červenci přikládáme také zvýšenému zájmu Čechů o zahraniční dovolené. Přesně naopak tomu bylo však nyní v srpnu, kdy v podstatě každý srpnový den evidujeme vyšší vytížení areálu, než tomu bylo loni v srpnu, a to až o šest procent,“ uvedl ředitel akvaparku Petr Pavlacký.

Menší zájem turistů sledují také až na výjimky kasteláni státních hradů a zámků v kraji. Nižší návštěvnost mají například na Veveří u Brna nebo na hradě Bítov na Znojemsku. „Podle toho, co slýcháme od známých i turistů, řada lidí letos dala přednost zahraniční dovolené. Jedním z důvodů je pohodlí, dalším pak rostoucí ceny, protože dovolená v Česku už zdaleka není levnější variantou,“ řekl kastelán Bítova Jan Binder.

Také nejnavštěvovanější zámek v Lednici na Břeclavsku letos bude mít nejspíš nižší návštěvnost než loni. „Ke konci července byl propad návštěvnosti asi osm procent, srpnová čísla předběžně vypadají lépe, ale teprve je uzavíráme. Spíš než počasí se podle mého názoru na návštěvnosti podepsaly rostoucí náklady, zdražování všeho. Nemyslím si, že by tak velkým problémem bylo vyšší vstupné na památkách, ale spíš spojené náklady - parkovné, jídlo v restauracích a podobně,“ uvedla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Úbytek tuzemských turistů pozorují i starostové Mikulova a Lednice, tedy měst, která v minulosti v sezoně čelila náporům turistů. Místní si stěžovali na rušení nočního klidu nebo nelegální parkování v ulicích. Města na řešení těchto problémů zapracovala, ale letos rozhodně přelidněností netrpí. Domácích turistů ubylo, a i když přijíždí víc zahraničních, turisty z Česka nenahradili. Jak dříve uvedl starosta Lednice Stanislav Straškrába, důvodem jsou podle něj drahé služby. Starostka Mikulova Jitka Sobotková to přisuzuje i horkému letnímu počasí, kdy lidé dají přednost dovolené u moře.

Mírný pokles zájmu je vidět i na návštěvnosti Moravského Krasu. „Už od covidu pozorujeme, že lidé navštěvují jeskyně méně než dřív. Zatímco dříve při jednom výletu navštívili dvě až tři jeskyně, nyní je to jen jedna až dvě. Červencová návštěvnost v Moravském krasu byla na 96 procentech loňského roku,“ řekl mluvčí Správy jeskyní Pavel Gejdoš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky památky, turistika, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické lokality na jižní Moravě zaznamenaly během léta mírný úbytek návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.