Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Slovensko, drž se. V Brně se na podporu kultury u sousedů sešlo několik stovek lidí

Na podporu nezávislosti slovenské kultury se ve středu v Brně shromáždilo několik stovek lidí, mezi nimi řada umělců. Akci uspořádala Moravská galerie s platformou Otevřená kultura. Dlouhým potleskem lidé na Moravském náměstí přivítali odvolanou ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou. „Nemáme poraženeckou náladu, věříme, že to takto neskončí," řekla Kusá.

Slovenskou kulturní scénu v posledních týdnech rozbouřily některé kroky ministryně kultury Martiny Šimkovičové, kterou do vlády nominovala Slovenská národní strana. Kromě Kusé odvolala také ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličku. Opozice její kroky kritizuje, konaly se protestní akce.

Moravská galerie chtěla podle ředitele Jana Presse vyjádřit kolegům na Slovensku solidaritu. Taková situace může nastat i jinde, uvedl Press. Zpěvačka Iva Bittová řekla, že situace na Slovensku působí apokalypticky a není jí lhostejná. Obává se toho, aby Slovensko nezačali opouštět chytří a schopní lidé.

„Svobodná kultura potřebuje kromě svobodných lidí také svobodné, kvalitní a předvídatelné prostředí," řekl umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj. Situaci na Slovensku ale vnímá jako přesně opačnou. Vedení ministerstva kultury podle něj vytváří spíše diletantské a dětinské prostředí.

Režisér Břetislav Rychlík zdůraznil, že by české kulturní instituce měly pomoci lidem, kteří z různých důvodů nebudou moci na Slovensku pracovat. „Bylo by ideální, kdyby právě Brno bylo jakýmsi exilovým centrem pro přátele ze Slovenska," řekl Rychlík.

Účastníci happeningu také mohli zanechat na připravených bannerech vzkaz slovenské kultuře. Objevily se na nich nápisy jako Neberte nám kulturu nebo Slovensko, drž se.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Otvorená Kultúra

Štítky Slovensko, kultura, demonstrace, protest, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

Bylo by vhodné si udělat pořádek doma a potom se montovat do Slováků, Ukrajina už netáhne ?

Pátek, 30. srpna 2024, 12:34Odpovědět

Slovensko, drž se. V Brně se na podporu kultury u sousedů sešlo několik stovek lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.