Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Na Den Brna budou prohlídky na Špilasu vedené v hantecu

Součástí programu Dne Brna bude o třetím srpnovém víkendu hodinová prohlídka hradu Špilberk vedená ve svébytném dialektu hantec. Tři prohlídky pořádané Muzeem města Brna, které hrad spravuje, jsou deset dní předem prakticky vyprodané. Po skončení Dne Brna rozšíří písemné materiály v hantecu jazykové mutace prohlídek nazvaných Příběh hradu. Dosud jich bylo 22, od 18. srpna jich díky hantecu bude 23, uvedla mluvčí muzea Barbora Kachlířová.

Návštěvníci při hodinu trvající prohlídce uslyší stejné informace, jako kdyby šli na běžnou prohlídku s průvodcem. Namísto češtiny ale bude výklad v hantecu, tedy brněnském dialektu, který dříve používaly nižší sociální vrstvy.

„Překlad materiálu do hantecu vznikl ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno. Moderátor Borek Kapitančik ve svém odpoledním pořadu má i rubriku věnovanou hantecu a je jeho propagátorem. Výsledný materiál má 33 stran. Prohlídku se podařilo zajistit díky tomu, že jeden z našich průvodců má k hantecu velmi pozitivní vztah a byl ochoten se výklad naučit," dodala Kachlířová.

Muzeum touto nabídkou reaguje na iniciativu propagátora hantecu a autora řady knih na toto téma Jana Hlaváčka, který usiluje o zápis hantecu na seznam světového nehmotného dědictví UNESCO.

Den Brna, který pořádá každoročně Turistické informační centrum Brno, připomíná vítězství brněnských obránců nad švédskými vojsky v roce 1645. Jeho součástí je průvod příznivců vojenské historie v kostýmech centrem Brna i bitevní ukázky v parku na Kraví hoře. Program začne v pátek 16. srpna a skončí v neděli 18. srpna. Program na Špilberku bude v sobotu kromě tří prohlídek v hantecu zahrnovat také historické tržiště na nádvoří, koncerty dobové hudby i divadelní představení a rytířský turnaj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Den Brna, památky, hantec, prohlídky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Den Brna budou prohlídky na Špilasu vedené v hantecu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.