Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Redzed vydává nové album. Mladík z jihu Moravy válí hlavně za hranicemi

Brněnský rap-metalový hudebník Redzed, kterého na streamovacích platformách každý měsíc poslouchají statisíce fanoušků z celého světa, vydal po dvou letech nové album. Spolupracoval na něm se slovenským raperem Glebem nebo kapelou Vypsaná fiXa, která letos slaví 30 let od svého vzniku. Album uvede ve čtvrtek na hradě Špilberk, kde se také představí v novém kostýmu, řekl v rozhovoru.

Mladý rodák z Hustopečí má 1,2 milionu posluchačů měsíčně

Šestadvacetiletý Redzed, vlastním jménem Zdeněk Veselý, tvoří v angličtině, okruh fanoušků se tedy neomezuje pouze na Česko. Například na platformě Spotify má nyní Redzed 1,2 milionu posluchačů měsíčně. Pro srovnání, raper Viktor Sheen, kterého loni Spotify označilo za nejposlouchanějšího interpreta v Česku, má aktuálně asi 750 tisíc posluchačů měsíčně.

Nové Redzedovo album nese název Tales Of a Necromancer. „V hudbě často experimentuju s tématem černé magie nebo rapuju o tom, že jsem čaroděj. Čirou náhodou jsem si před půl rokem koupil knihu o černé magii a na tomhle albu jsem se do tohoto tématu chtěl ponořit úplně," řekl Redzed. Na desce pracoval déle než dva roky. Dříve vydával nové skladby častěji, teď už je podle svých slov kritičtější.

Ve své tvorbě rodák z jihomoravských Hustopečí kombinuje prvky rapu, metalu, dubstepu, ale také třeba folku. Na nové desce však hranice posunul ještě dál. „Nesourodou hudbu jsem vytvářel vždycky, na tomhle albu jsem ale začal experimentovat i s rychlejším rockem. Udělal jsem album, do kterého jsem vložil všechno, co se mi líbí," popsal Redzed.

Redzed vyráží koncertovat do Austrálie a na turné po USA

Kombinaci více žánrů ukazuje také nová skladba Smoke and Fire, na které ho doprovází kapela Vypsaná FiXa. „Nápad vzít Vypsanou FiXu vznikl u mě v obýváku, když jsem vybrnkával nějakou melodii a spolubydlící mi řekl, že to zní podobně jako FiXa. Tak jsem jim napsal a oni souhlasili," popsal Redzed.

Všechny skladby Redzed publikuje v angličtině, a to se odráží i na jeho publiku, které je převážně americké. Fanoušky má také z Německa nebo Finska, kam na koncert míří tento víkend. V pondělí se jako jeden ze tří českých interpretů představí na jednom z největších hudebních festivalů v Evropě Sziget v Budapešti.

Ačkoliv nové album uvede v České republice, nejvíce se těší na koncerty do ciziny. „Zahraniční fanoušci vás vnímají jako někoho vzácnějšího, speciálního. Nejste pro ně všední, více tam cítím pocit rockové hvězdy," řekl Redzed. Chystá se třeba na Nový Zéland a do Austrálie. Příští rok jej čeká americké turné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Redzeda

Štítky rap, rock, hudba, Redzed, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Redzed vydává nové album. Mladík z jihu Moravy válí hlavně za hranicemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.