Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Lidé si pod vedením umělce vyzkoušeli sochařinu. Svá díla vystavují v zahradě brněnské vily

Šestnáct kurzistů se pod vedením brněnského umělce a lektora Petra Křiváka v Lužánkách učilo opracovávat pískovec. Zúčastnili se studenti i dospělí, většina si sochařinu vyzkoušela poprvé. Výsledné sochy, které zobrazují například zvířecí motivy, jsou vystaveny v zahradě vily Löw-Beer v Brně do října.

Několik studentů i dospělých si vyzkoušelo sochařské řemeslo. Pod vedením lektora Petra Křiváka se snažilo šestnáct kurzistů ovládnout pískovcový kvádr. Absolvovali letní kurz pod vedením odborníků v lužáneckém pracovišti Lidická. Své výtvory nyní vystavují v zahradě brněnské vily Löw-Beer, kde budou zdarma k vidění do října.

„Objevilo se několik zvířecích motivů a autoři se s nimi poprali brilantně. Ovšem necelých pět dní, po které účastníci opracovávají pískovcový blok speciálním kamenickým nářadím, je velmi krátká doba a velmi intenzivní práce, kterou provázejí bolavé ruce a spousta mozolů,“ popsala organizátorka a lužánecká lektorka Ilona Kulíková.

Podle lektorů práci s pískovcem zvládnou i laici. „Tato aktivita je specifická a unikátní tím, že se jí můžou zúčastnit rodiče s dospívajícími dětmi, navíc neprofesionální tvůrci, což považuji především v dnešní době za velmi prospěšnou raritu, a to nejen u nás, ale dovoluji si tvrdit, že i za hranicemi,” doplnila Kulíková.

Umělecké kurzy i následné výstavy mají v Lužánkách dlouholetou tradici a účastníci se na ně rádi vrací. Sochařském sympoziu se například letos uskutečnilo počtrnácté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky umění, výstava, sochy, vila Löw-Beer, Lužánky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si pod vedením umělce vyzkoušeli sochařinu. Svá díla vystavují v zahradě brněnské vily  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.