Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Pasohlávkách na dva měsíce zakotvila unikátní římská veslice. Měří osmnáct metrů a váží pět tun

Osmnáct metrů dlouhá a pět tun vážící replika římské veslice, kterou podle archeologických nálezů vyrobili odborníci z německé Erlangensko-Norimberské univerzity, zakotvila ve Velké laguně Kempu Merkur v Pasohlávkách na Brněnsku u nádrže Nové Mlýny. Je součástí letního programu Návštěvnického centra Mušov – Brána do Římské říše, které zde provozuje Archeologický ústav AV ČR, Brno.

V pátek na ní vyplula i římská posádka, která bude k vidění o některých sobotách a nedělích v červenci a srpnu, uvedl ústav v tiskové zprávě. „Je to taková loď, které římské vojsko užívalo zejména na Dunaji a Rýně, o čemž svědčí objevy jejich trosek z území Německa. Je však velmi pravděpodobné, že podobné typy plavidel Římané využívali též pro transport zásob i lidí na Moravě a Dyji v době markomanských válek,“ uvedl ředitel ústavu Balázs Komoróczy.

Replika vznikala stejnými postupy, které kdysi používali římští řemeslníci, vejde se na ni 20 veslařů. Německá univerzita loď Danuvina Alacris zapůjčuje na různá místa. V červnu například kotvila na Dunaji ve městě Tulln, poté poputuje do Bratislavy.

V Návštěvnickém centru Mušov si mohou lidé ode dneška prohlédnout i soubor nálezů nových římských mečů z regionu Dalešické přehrady, které zapůjčila Muzea Vysočiny Jihlava a Třebíč.

„Uvidí též nenápadný, ale o to významnější fragment římské vojenské dýky, první nález tohoto druhu z území Moravy vůbec. Dýku a některé meče ovšem uvidí též v podobě atraktivních replik, které vytvořil konzervátor a umělecký kovář Patrick Bárta," doplnil Komoróczy. Exponáty budou vystaveny do konce roku 2026, poté se vrátí do muzeí. Loď, kterou si kromě návštěvníků Brány do Římské říše mohou prohlédnout i hosté Kempu Merkur, zůstane na jihu Moravy do 5. září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Akademie věd ČR

Štítky Jihomoravský kraj, zajímavosti, historie, archeologie, Pasohlávky, loď, replika, Nové Mlýny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pasohlávkách na dva měsíce zakotvila unikátní římská veslice. Měří osmnáct metrů a váží pět tun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.