Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: Lidé v Brně mají vesmír na dosah ruky. Obdivují obrovské modely planet na Kraví hoře

V jihomoravské metropoli propuknul již šestý ročník Festivalu planet. Na Kraví hoře návštěvníci uvidí od 8. do 14. července a od 5. do 11. srpna obří modely vesmírných těles, k nimž se letos nově přidala astrosféra. Brněnská hvězdárna současně připravuje pestré letní kino nebo poutavá vysílání v digitáriu.

Kus vesmíru v Brně

Lidé v Brně se mohou do neděle 14. července kochat obrovskými modely. K vidění jsou obří modely z minulých roků, přidala se k nim i jedna novinka. Akci doplňují volně přístupné výstavy, letní kino s vesmírnou duší a pravidelné přednášky. Také digitárium nabídne speciální pořady v brzkých odpoledních i pozdních večerních hodinách.

„Zatímco na premiéru prvního modelu Měsíce se v roce 2019 na Kraví horu přišly podívat stovky lidí, aktuálně jich na Festival planet míří kolem šedesáti tisíc. Hvězdárně se podařilo vytvořit naprosto unikátní akci, která každoročně okouzluje nejen Brňany, ale stále víc láká také návštěvníky z celého Česka i ze zahraničí,“ uvedla v tiskové zprávě brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Organizátoři doporučují přicestovat výhradně hromadnou dopravu, protože v okolí parku není možné zaparkovat. Nejsnazší tak je využít tramvaje číslo 4 jedoucí z centra města až na konečnou stanici náměstí Míru. Jako další varianta se potom nabízí autobus 68, jenž míří na Kraví horu přes Královo Pole. Po třiadvacáté hodině navíc v lokalitě zastavuje také noční autobusová linka N89.

Na Brněnskou hvězdárnu se loni vypravilo nejvíce návštěvníků v historii. Bodovaly nafukovací planety

Akce pořádané Hvězdárnou a planetáriem Brno loni navštívilo rekordních 268 tisíc lidí. Příchozí si oblíbili zejména Festival planet na Kraví hoře a Festival vědy a techniky pořádaný na brněnském výstavišti, obě akce

Návštěvníky láká nový model

Novinkou letošního ročníku je astrosféra. Ta ukazuje podobu celé hvězdné oblohy, včetně té v okolí jižního nebeského pólu, kam z České republiky nelze dohlédnout.

„Podkladem opět byla pozorování reálného vesmíru posbíraná špičkovými astronomickými observatořemi. A opět se jedná o vizualizaci, která nemá ve světě obdoby. Takový otisk vesmíru si skutečně prohlédnete jenom u nás v Brně. Tady jsme ho vymysleli, tady jsme ho vyrobili a tady ho předvedeme,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

„Návrh a výroba nového modelu byla opět odlišná od všech předchozích. Model je specifický a náročný na výrobu kvůli tmavým barvám, které pokrývají většinu plochy nafukovacího objektu. Je důležité, aby výsledný tisk textury byl hezký jak při pohledu ve dne, tak v noci. Opět jsme ladili a testovali teplotu chromatičnosti použitých světel, které v nočních hodinách prosvětlují texturu,“ okomentoval Michal Okleštěk ze studia VISUALOVE, které se na organizaci podílí.

Ohodnoť článek

Foto Anna Pospíšilová

Štítky hvězdárna, planetárium, výstava, planety, Kraví hora, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lidé v Brně mají vesmír na dosah ruky. Obdivují obrovské modely planet na Kraví hoře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.