Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Brněnskou hvězdárnu se loni vypravilo nejvíce návštěvníků v historii. Bodovaly nafukovací planety

Akce pořádané Hvězdárnou a planetáriem Brno loni navštívilo rekordních 268 tisíc lidí. Příchozí si oblíbili zejména Festival planet na Kraví hoře a Festival vědy a techniky pořádaný na brněnském výstavišti, obě akce

Brněnská hvězdárna slaví rekord. Na akce, které zařízení loni pořádalo, dorazil rekordní počet návštěvníků. Instituce přivítala téměř 288 tisíc návštěvníků, což je dokonce o 50 tisíc lidí více než loni. „Samozřejmě nás takový zájem veřejnosti těší. Do 28. ledna budeme mít zavřeno, abychom vše nachystali na novou sezonu. Specializovaná firma vakuově vysaje projekční plochu a přečalouní sedačky v sále. V polovině roku také vyměníme většinu projektorů,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Mezi nejnavštěvovanější akce pořádané hvězdárnou patří Festival planet, který se poprvé konal před pěti lety. „Jedná se o jednu z největších a nejpopulárnějších aktivit v letním Brně s celorepublikovým přesahem. Letos stávající modely doplní další, v pořadí již šestý,“ uvedl Dušek. Poprvé budou nafukovací modely k vidění od 8. do 14. července, podruhé od 5. do 11. srpna.

Oblibu v Brně si získal také Festival vědy a techniky, jenž pracovníci hvězdárny připravují na první zářijový víkend. Vědecko-populární festival má za cíl přiblížit vědu laikům a akce se pravidelně účastní vědecké i vzdělávací instituce.

Hvězdárna a planetárium Brno letos oslaví 70 let od otevření. „Hvězdárna patří po mnoho let mezi špičku brněnských návštěvnických cílů, což potvrzuje i letošní návštěvnický rekord. I díky ní je Brno považováno za město vědy, která není uzavřena ve své profesní ulitě, ale spoluutváří náš kulturní a společenský život,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky Brno, Hvězdárna a planetárium Brno, návštěvníci, akce, rekord

Na Brněnskou hvězdárnu se loni vypravilo nejvíce návštěvníků v historii. Bodovaly nafukovací planety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.