Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Přespat v žaláři nebo sledovat historickou bitvu

První červencový víkend, navíc díky svátkům prodloužený, ručičky teploměrů vyšplhají ke třiceti stupňům, sluníčko v pátek i sobotu vykoukne zpoza mraků, neděle ale bude upršená a chladnější. Brněnská Drbna přináší pravidelnou várku tipů, jak si volné dny užít. Děti i dospělé potěší jízda po historické úzkokolejce ve Zbýšově na Brněnsku nebo historická bitva u Znojma. Odvážlivci stráví noc v kasematech na hradě Špilberk, mlsné jazýčky vyrazí na samosběr česneku.

Zásoby česneku

V okolí Šlapanic na Brněnsku, konkrétně v Podolí u Brna a Brdřichovicích, si lidé mohou nasbírat česnek přímo z pole od pěstitele. Uspokojí tak své mlsné jazýčky, a navíc jim pobyt na letním sluníčku prospěje. Farmáři zájemcům také poradí, jak plodinu správně skladovat, aby vydržela co nejdéle.

FOTO: Tom Hasoň
od pátku 5. července do vyprodání zásob, více informací 

Noc v barokních žalářích

„Do kasemat s ním!“ bylo možná to poslední, co odsouzenci z přelomu 18. a 19. století slyšeli na svobodě. Pak už je čekali jen roky za zdmi cel na Špilberku. Akce nabídne účastníkům možnost přenocovat v nechvalně proslulém žaláři habsburské říše a vyzkoušet si, jaký byl život běžného vězně.

FOTO: MMB
sobota 6. července – neděle 7. července, více informací

Za historií úzkokolejky

Z nádraží Zbýšov, areálu bývalého dolu Jindřich II., mohou zájemci vyrazit na jízdu motorovým či parním vláčkem. Železniční muzeum přestavuje bývalou uhelnou vlečku z normálního na úzký rozchod, což je samo o sobě v Česku unikátní. Zvláštní poezie těchto vláčků zůstala veřejnosti dlouhou dobu skryta, ale teď je možné vše prožít na vlastní oči.

FOTO: MPZ
pátek 5. července, více informací 

Napoleonská bitva u Znojma

O víkendu připomeneme 215. výročí poslední bitvy války páté protifrancouzské koalice z roku 1809, bitvy u Znojma. Jde o druhou ze tří velkých napoleonských bitev svedených na současném území České republiky.

FOTO: Acaballado
pátek 5. července – sobota 6. července, více informací 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MPZ, MMB, Acaballado, Tom Hasoň

Štítky víkend, historie, Špilberk, Habsburkové, železnice, vlak, česnek, farma, pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Přespat v žaláři nebo sledovat historickou bitvu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.