Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

VIDEO: V Brně slaví 170 let od narození Leoše Janáčka. Věnovali mu videoklip či módní přehlídku

V Brně propukly velkolepé oslavy. Skladatel Leoš Janáček, jenž je s jihomoravskou metropolí úzce spjat, by dnes slavil 170. narozeniny. Na piazzettě před divadlem, které nese skladatelovo jméno, je připravený bohatý program. Hudebníkovi je věnován například videoklip nebo narozeninový dort. Z orloje navíc každou hodinu vypadne tematická kulička.

Velkolepé oslavy

Slavný český skladatel Leoš Janáček by letos oslavil stosedmdesáté narozeniny. V jihomoravské metropoli, s níž byl jeho život úzce spjat, vypukly oslavy. Akce začala v deset hodin odpoledne, trvat bude až do noci. Na piazzettě před Janáčkovým divadlem je připraven program pro děti, foto koutek či místo pro odpočinek za doprovodu hudby.

Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v Hukvaldech. V jedenácti letech jej otec poslal studovat hudbu do brněnské klášterní fundace. V Brně absolvoval také reálku a učitelský ústav.

Odpoledne mohou příchozí za doprovodu orchestru napsat narozeninový vzkaz, z přání následně na piazzettě vznikne Janáčkův portrét. V plánu je také módní přehlídka kostýmů z Janáčkových oper a v blahopřání s narozeninovým dortem, jenž upekli cukráři podle receptu z kuchařky Janáčkovy hospodyně Máři Stejskalové. Vyvrcholením oslav bude v půl osmé večer velkoformátová projekce Její pastorkyně odvysílaná pod širým nebem přímo na piazzettě.

Janáček se i po dlouhých 170 letech denně hraje někde na světě. Je to operní hvězda, říká znalec

Prakticky nemine den, aby někde na světě, v operních divadlech či na koncertních pódích, nezaznělo některé dílo Leoše Janáčka. Skladatel, od jehož narození 3. července uplyne 170 let, je skutečnou operní star, řekl v rozhovoru Jiří Zahrádka,...

„Leoš Janáček je dlouhodobě vnímán jako světový fenomén a my se už několik let věnujeme jeho mezinárodní propagaci v rámci projektu Janáčkovo BrnoCítím velký dluh vůči Leoši Janáčkovi u nás doma, kde jeho význam a velikost stále ne dost vnímáme a reflektujeme. Přitom jeho díla byla ve své době zjevením, dnešním slovníkem bychom je mohli nazvat jako velmi inovativní,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Do oslav je zapojen i brněnský orloj. Každou celou hodinu do jedenácté večer vypadne z časostroje na náměstí Svobody skleněná kulička s hudebním motivem.

Janáček v hudebním klipu

Brněnská JAMU přichystala ke dni jubilejního stosedmdesátého výročí narození skladatele, jehož jméno univerzita nese, hraný gratulační videoklip. Na jeho vzniku se velkou měrou podíleli její studenti, pedagogové a zaměstnanci akademie.

„Nosnou ideou klipu je stále živoucí odkaz, inspirace a přežívající duch Leoše Janáčka na obou našich fakultách. Hledali jsme realisticky vyhlížejícího Janáčka, který je na chodbách akademie stále přítomen a jako patron současným studentům radí, bdí nad nimi, pomáhá jim a inspiruje je k tvorbě. V klipu jej tak vidíme v interakcích s muzikanty, divadelníky, ale i zaměstnanci fakulty či vedením. Janáček je tu zkrátka stále s námi a sleduje, jakým směrem se umělecká činnost na škole nesoucí jeho jméno ubírá,“ sdělil mluvčí JAMU Radoslav Pospíchal.

Leoše Janáčka ztvárnil a proměnu ve skladatele podstoupil brněnský herec a současný pedagog Divadelní fakulty Lukáš Rieger. „Pro mě byla opravdu zábavná spolupráce s paní maskérkou, která mi s pomocí vlastnoručně vyrobeného kníru a vskutku uměleckého líčení vytvořila na obličeji sérii optických klamů, způsobujících například morfologickou proměnu mého nosu, takže jsem se cítil jako bych měl masku,“ uvedl k vizuální proměně Rieger.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky hudba, divadlo, oslava, opera, Leoš Janáček, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Brně slaví 170 let od narození Leoše Janáčka. Věnovali mu videoklip či módní přehlídku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.