Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Brněnské muzejní léto začíná. Lidé budou moci přespat v žaláři, nahlédnou také do jinak nepřístupných prostor

Hrad Špilberk, o který pečuje Muzeum města Brna, návštěvníkům v létě nabídne divadelní představení, koncerty i promítání filmů pod širým nebem. Muzeum připravilo netradiční prohlídky, a to jak na hradě, tak ve cile Tugendhat, v Arnoldově vile i mimo samotné muzeum. Zajímavým lákadlem je také možnost přespat v žaláři.

Celoroční prohlídkový okruh nazvaný Příběh hradu obohatí páteční večerní prohlídky s degustací vína od moravských vinařů. Prohlídky vodojemů pod hradem ozvláštní svíčky, které osvětlí vystavené artefakty. Po několika letech se také opět vrací dobrodružný program Noc v kasematech.

„Lidé v kasematech opravdu přespí, akce začíná v sedm večer a lidé budou odcházet v šest ráno," řekla mluvčí muzea Barbora Kachlířová. Zájemci si projdou kasematy při svíčkách, dají si večeři s vínem, užijí si venkovní promítání filmů. Pak přenocují v žaláři, popsala program mluvčí.

Jako každý rok je hrad Špilberk během letních měsíců také tepnou brněnského kulturního dění. Na velkém nádvoří se lidé mohou tradičně těšit na Letní shakespearovské slavnosti, představení Národního divadla Brno, koncerty Filharmonie Brno a další.  Program na letní scéně bude zahrnovat divadla pro děti i dospělé, koncerty nebo filmové projekce pod hvězdami, které pořadatelé zahájí už 2. července.

Zájemci se mohou vydat také na akce mimo areál hradu. Konkrétně do všech brněnských vil, které pod Muzeum města Brna spadají. Arnoldova vila nabídne výstavu sochaře Davida Škaroupky a některé akce festivalu židovské kultury Štetl, vila Tugendhat kromě prohlídek zevnitř i zvenčí nabízí také výstavu designérek Anni Albersové, Otti Bergerové a Lilly Reichové, doplněnou o futuristickou keramiku rakousko-britské umělkyně Lucie Rie.

Muzejní léto zakončí 14. září oslavy 120. výročí založení muzea. Zájemci výjimečně nahlédnou také do uzavřené Měnínské brány, sdělila Kachlířová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum města Brna

Štítky Brno, léto, Muzeum města Brna, Špilberk, prohlídky, akce, koncerty, kino, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské muzejní léto začíná. Lidé budou moci přespat v žaláři, nahlédnou také do jinak nepřístupných prostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.