Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Dělníci v Brně zbourají jen menší část likusáků na Kraví hoře. Město chce zkušebny a ateliéry zachovat

Část domků v bývalém vojenském areálu na Kraví hoře v Brně chce město zatím zachovat, v plánu je jejich oprava. Menší část jich kvůli špatnému stavu zbourá, místo nich bude menší park. Na briefingu po jednání radních o tom v úterý informoval uvolněný zastupitel města pro oblast strategického rozvoje Martin Příborský (ODS). Takzvané likusáky používají umělci například jako ateliéry. Podle stavebního úřadu ale domky neplní normy požární bezpečnosti, město je na základě toho muselo nechat uzavřít.

Likusáky jsou zhruba osmdesát let staré dřevěné domky, kterých je na Kraví hoře poblíž hvězdárny zhruba dvacet, z nich asi čtvrtina je města, ostatní jsou Vysokého učení technického. Těch se únorová výzva stavebního úřadu netýkala, ačkoli jsou v prakticky stejném technickém stavu. V likusácích několik let funguje komunita zhruba tři sta umělců, výtvarníků, sochařů či muzikantů.

Město chce zkušebny a ateliéry zachovat, tři likusáky chce opravit a získat povolení pro užívání. Zbylé dva ve vlastnictví města, které sloužily jako sklady, bude nutné podle vedení města kvůli jejich špatnému stavu strhnout.

Úředníci v Brně nařídili umělcům, aby se vystěhovali z domků u Kraví hory. Ti se bouří a pryč nechtějí

Umělci budovy v bývalém vojenském areálu na Kraví hoře v Brně zatím nevyklidí. Chtějí úřední výzvu revidovat. Dovnitř ale nechodí, přibyla tam cedulka se zákazem vstupu. Umělci měli takzvané likusáky opustit do neděle, v minulém týdnu jim to...

„Důležitou součástí našeho záměru je získání závazných stanovisek, a to především od hasičů a hygieny. Následně bychom mohli začít s opravami. Rozumíme nejistotě, ve které se nyní nachází kreativci, kteří na Kraví hoře působí, proto jsme se rozhodli těmto lidem prodloužit výpovědní lhůty formou dodatků k výpovědi smlouvy,“ podotkl  uvolněný zastupitel města pro oblast strategického rozvoje Martin Příborský (ODS).

Doplnil, že výpovědní lhůta je nově stanovená do konce roku. V dodatcích je podle něj také deklarovaná vůle nájemníků podílet se na případných úpravách. „Jedná se o kompromisní řešení. Z dlouhodobého hlediska by tu měl vzniknout park. Lokalita je v územním plánu vedena jako plocha zeleně,“ uvedl Příborský.

Zbourejte staré likusáky na Kraví hoře, zaveleli lidé v Brně

Brněnské Kraví hora směřuje k výrazné proměně. Konkrétně dojde v příštích letech ke změnám v areálu, kde se nachází staré likusáky. Město plánuje, že stavby půjdou k zemi a místo nich rozšíří park. Proti nápadu se ale postavili umělci, a tak...

Předseda Uměleckého svazu ČR a jeden ze zástupců komunity na Kraví hoře David Vlk uvedl, že komunita vítá snahu magistrátu řešit nejistotu umělců. „Jsme připraveni participovat na jednáních se stavebním úřadem i dalšími dotčenými orgány a podílet se i finančně na opravách,“ uvedl Vlk. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Dušek

Štítky správa, výtvarné umění, hudba, VUT, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci v Brně zbourají jen menší část likusáků na Kraví hoře. Město chce zkušebny a ateliéry zachovat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.