Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Trutnovský drak dorazil do Brna, nadšenci tak připomněli starou pověst. Po víkendu se vrátí zpátky do Trutnova

Šestimetrový kovový drak, který jinak zdobí radnici v Trutnově, v sobotu dovršil dvoutýdenní pouť do Brna. Nadšenci a organizátoři trutnovských Dračích slavností tak připomněli pověst, podle které vycpaný ještěr, jeden ze symbolů Brna, trvale umístěný v průchodu Staré radnice, pochází právě z Trutnova.

Kovovou plastiku neslo brněnskými ulicemi deset mužů v rudých kápích a se škraboškami, doprovázeli je hudebníci a kejklíři. „Draka v Trutnově nevnímáme jen jako mytickou postavu, je pro nás symbolem energie a síly," řekl starosta Trutnova Michal Rosa (ODS).

Kronikář Simon Hüttel na sklonku 16. století zapsal pověst, podle které byl drak zabit v Trutnově a v roce 1024 jej zakladatel města Albrecht z Trautenbergu přivezl jako dar knížeti Oldřichovi do Brna. Od data uváděného kronikářem tak letos uplynulo 1000 let, což Trutnovany inspirovalo k návštěvě Brna, i s kovovým drakem.

Dvoutýdenní pouť zakončila slavnost na Moravském a Dominikánském náměstí. Program kopíroval Dračí slavnosti, lidé tak měli možnost poznat umělce a řemeslníky z Trutnova a okolí. V podvečer pak městem prošel průvod s mnoha postavami v historických kostýmech a s trutnovskými městskými symboly.

„Vzhledem k tomu, že plastika měří šest metrů a váží 350 kilogramů, nepodařilo se pro ni na brněnské Staré radnici najít vhodné a především důstojné místo. Proto se po víkendu vrátí zpět do Trutnova, kde bude i nadále hlavním symbolem trutnovských Dračích slavností. Z našeho města si navíc zástupci spolku odvezou památný zvon, na který se bude zvonit při tradičním vyzdvihování draka na věž trutnovské Staré radnice," uvedla už před slavností primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Trutnovsko-brněnské oslavy nově připomíná pamětní deska v průchodu Staré radnice, tedy přímo u draka brněnského, který je ve skutečnosti vycpaným krokodýlem nejasného původu.

Pověst o trutnovském původu draka není v Brně příliš známá. Trutnovský starosta zavzpomínal, že když ji v Brně jako student vypravoval, místní si ťukali na čelo. „Kdyby se na to zase zapomnělo, přijdeme se připomenout. Zase za 1000 let," řekl Rosa.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Trutnov

Štítky ČR, zábava, historie, Brno, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovský drak dorazil do Brna, nadšenci tak připomněli starou pověst. Po víkendu se vrátí zpátky do Trutnova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.