Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Hrad Bítov opraví statiku za 100 milionů korun. Některé části jsou podle kastelána v havarijním stavu

Správa hradu Bítov na Znojemsku připravuje projekt na statické zajištění velké části zdiva. Zahrnuje obě hranolové věže, severní křídlo i obvodovou zeď hradní zahrady. Předběžný odhad ceny prací je 100 milionů korun, uvedl kastelán hradu Jan Binder.

Binder okomentoval současný technický stav hradu. „Od roku 1975 byl hrad zavřený a procházel celkovou rekonstrukcí, jejíž součástí bylo i statické zajištění jižního křídla a budovy paláce. Na zbytek už se bohužel nedostalo a v 90. letech byl hrad otevřen pro veřejnost. Největší problémy jsou momentálně patrné v hradní zahradě, kde asi na metru čtverečním se propadla koruna zdiva. Tam je stav havarijní," uvedl Binder.

I přístupový most do hradu je podepřený trámy, aby vydržel provoz. Statické zajištění potřebuje také hranolová věž u vstupu i druhá s padacím mostem a celé severní křídlo.

Hradní správa připravuje opravu od loňského roku. Do konce června by měl být hotový projekt, pro příští rok pak bude správa žádat o dotaci z ministerstva kultury. „Už jsme zjišťovali, že na tento typ akce nelze získat evropské peníze," doplnil Binder.

Hrad Bítov byl založen v 11. století na místě původního velkomoravského hradiště. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1061. Postupně hrad prošel několika přestavbami, naposledy romantickou gotizující přestavbou v majetku roku Daunů v letech 1811 až 1863.

Posledními majiteli byli od roku 1912 Haasové. Velkovýrobce porcelánu baron Georg Haas z Hasenfelsu ho koupil pro svého syna Jiřího Haase. Od roku 1945 je vlastníkem hradu stát, od roku 1973 je chráněn jako kulturní památka, od roku 2001 je zapsán na seznamu národních kulturních památek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hrad Bítov

Štítky ČR, památky, stavby, Bítov, Znojemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Bítov opraví statiku za 100 milionů korun. Některé části jsou podle kastelána v havarijním stavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.