Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nadšenci zachraňují zchátralý kostel a faru v Zaječí. Budovy staticky zajistí a opraví střechu

V malé obci Zaječí na Břeclavsku dlouhodobě chátrá kostel a také fara ležící v jeho těsné blízkosti. Na podobě města se v negativním podepsaly historické události, zejména druhá světová válka. Martina Vejrostová Veselá s manželem chtějí památkám vdechnout nový život, a tak se pustili do rozsáhlých oprav.

Zaječí na Břeclavsku se pyšní historicky cenným kostelem a farou, obě památky ale několik desetiletí pouze chátrají. To se rozhodla změnit Martina Vejrostová Veselá, která se s manželem pustila do záchrany obou budov. Čeká je velká oprava pro zajištění statiky a také rekonstrukce střechy. Podobu obce určila zejména druhá světová válka, po ní byli ze Zaječí odsunuti všichni Němci a s nimi tak odešla většina věřících obyvatel obce. Do Zaječí se přistěhovali noví obyvatelé, kteří již ke kostelu neměli vztah.

„Není nám stav fary lhostejný, a proto jsme vzali faru do nájmu a snažíme se ji postupně opravovat a zvelebovat. Na opravy ale není dost prostředků, protože naše farnost je kvůli velmi malému počtu věřících chudá. O historii našeho kostela i fary se snažíme informovat v rámci prohlídek, které pořádáme za účelem záchrany těchto budov,“ uvedla v tiskové zprávě Martina Vejrostová Veselá z farnosti Zaječí.

Do budoucna by nadšení manželé chtěli budovy fary i kostela propojit a celkově místo oživit. Mají připravený projekt, ve kterém se počítá se vznikem komunitního centra, kavárna s galerií i zázemím pro děkana nebo faráře.

„Mou vizí je znovu propojit faru a kostel, aby opět patřily k sobě, jako tomu bývalo před rokem 1948, a to nejen vizuálně, ale i duchovně. V rukou máme vizualizaci plánované velké rekonstrukce a čekáme na vypracování projektové dokumentace, díky které získáme stavební povolení a budeme následně žádat i o dotace. Fara tak bude do budoucna komunitním centrem pro místní, děti, rodiče a seniory,“ informovala Vejrostová Veselá.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky památka, kostel, fara, oprava, Zaječí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci zachraňují zchátralý kostel a faru v Zaječí. Budovy staticky zajistí a opraví střechu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.