Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Boskovický hrad jde s dobou. Historii sídla návštěvníkům představí virtuální realita

Na zřícenině hradu v Boskovicích na Blanensku mají novou atrakci pro návštěvníky, historii sídla přiblíží virtuální realita. Návštěvník se díky ní dozví, jak hrad vypadal před stovkami let a jak se v čase proměňoval. Cílem je zatraktivnit místo pro turisty, uvedl Ferdinand Mensdorff-Pouilly, jehož rod památku vlastní.

Návštěvníkům je k dispozici pětice brýlí pro virtuální realitu, která ukazuje historii hradu, atrakce je v ceně vstupného. „Je pro mě důležité zatraktivnit region pro turisty, ale i pro místní. Chci, aby byly prohlídky vzrušující pro mladší generace, aby si zde mohly udělat představu o měnící se době," uvedl Mensdorff-Pouilly.

Představení historie hradu v brýlích trvá asi pět minut. „Po spuštění programu se návštěvník dostane do ptačího pohledu na hrad, jak vypadá nyní. Poté se přesune do historie, uvidí, jak byl vybudován, jak se postupně rozšiřoval a následně, jak byl rozebírán," uvedl brigádník Zbyněk Křehula, který brýle obsluhuje.

Jako jedna z prvních si brýle zkusila návštěvnice Zuzana. „Je to úžasné, ráda jsem objevila zase něco nového. Netušila jsem, že je něco takového možné," řekla.

Památka v Boskovicích patří mezi největší hradní zříceniny na Moravě. Hrad vznikal zřejmě ve 13. století, v držení sídla se postupem času vystřídalo šest šlechtických rodin a množství jednotlivých majitelů. Vlastnili jen například Kunštáti či Dietrichštejnové. Rod Mensdorff-Pouilly jej vlastní spolu s celým panstvím od roku 1856. Rod patří ke staré francouzské šlechtě z Lotrinska, o níž jsou první zmínky nejméně ze 14. století. Příbuznou rodu, jehož heslo zní „statečností a láskou“, byla britská královna Viktorie nebo belgický král Leopold I. V českých zemích se rod objevil v polovině 19. století, kdy získal do vlastnictví například i zámek Nečtiny v západních Čechách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hrad Boskovice

Štítky zábava, památky, internet, Boskovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boskovický hrad jde s dobou. Historii sídla návštěvníkům představí virtuální realita  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.