Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Lužánecký park ožil hudbou. PonavaFest 2024 si poradil i s prudkým deštěm

Brněnský park Lužánky se od 24. do 26. května stal dějištěm devátého ročníku festivalu PonavaFest. Navzdory nepříznivému počasí, které doprovázelo první dva dny festivalu, přilákala tato jedinečná kulturní událost překvapivě mnoho posluchačů. Festival byl plný hudebních lahůdek, od psychedelických zvuků, jazzové flow přes blues, svěží vlnu elektropopu až po nostalgické vzpomínky.

Žánrová pestrost na třech stagích

Festival byl tradičně rozložen po lužáneckém parku, navštívit bylo možné celkem tři stage – Hlavní Stage, Yurtu a Šapitó. Na hlavním podiu celý víkend probíhaly koncerty zajímavých interpretů napříč žánry: zahrály třeba kapely Tongu, Blue Uandi, Noví kumpáni nebo Marie Puttnerová s kapelou. 

Pod přezdívkou „čeští Rolling Stones“ se skrývají hudebníci z kapely The Primitives Group of Prague, kteří zahráli v páteční podvečer. Tato kapela stála u zrodu českého undergroundu, a i po padesáti letech od svého vzniku stále září energií. To, že se na ně nezapomnělo, dosvědčovala masa posluchačů, kteří si jejich koncert na hlavní stagi přišli užít. Na festivalu vystoupili o den dříve než legendární Plastic People of the Universe, čímž symbolicky spojili své cesty s další ikonou české undergroundové scény. Je fascinující sledovat, že si obě kapely stále drží své skalní fanoušky, kteří znají texty jejich písní a kteří nehledí na počasí.  

Jedním z vrcholů festivalu bylo i vystoupení tria Načeva-Koval-Vtípil, které překvapilo tím, že nenastoupilo v sestavě tří, nýbrž čtyř členů – nakonec si s nimi zahrál i bubeník Pavel Koudelka, kterého můžeme znát třeba z kapely Dunaj nebo Mňága a Žďorp. Krom méně známých zhudebněných textů českých básníků zahráli i notoricky známé hity jako „Udržuj svou ledničku plnou“. 

V divadelním Šapitó se pak bylo možné zastavit a užít si autorská čtení básníků i divadelní představení spolku Třešťský průměr nebo divadla DIP. Pro odvážlivce byl v sobotu večer otevřen literární salon, kde mohl kdokoli příjít přečíst svou šuplíkovou tvorbu. 

Interaktivní zážitky v Yurtě

V pátek tepalo na Yurta Stagi pásmo DJ setů, sobotní program byl zaměřen na interaktivní zážitky s Bastl Instruments. Synth Playroom, otevřená hernička pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet práci se synťáky naživo, přilákala návštěvníky napříč věkovými kategoriemi. Večer pak patřil Bastl Jamu, kde se na pódiu vystřídalo sedm talentovaných DJů: lil john & soya boy, safraporte, František Hruška, Kimbo, Doktor z Hor, Vlnky a wrong dir<ction. Jejich vystoupení přinesla do festivalového programu energii a dynamiku, a DJ sety těchto tvůrců svým svěžím drivem roztančily celou Yurtu.

Nepřízeň počasí neodradila návštěvníky

Přestože první dva dny festivalu doprovázely vydatné deště, návštěvníci vytrvali a vytvořili úžasnou atmosféru. Organizátoři byli na situaci připraveni a pravidelně otírali vodu z pivních setů, aby měli posluchači kde sedět. Když pršelo opravdu hodně, bylo možné se schovat do menších stagí – do Yurty nebo Šapitó, takže nebylo nutné z akce odejít úplně. Festival se prezentuje tím, že je bez plotů a vstupného, mezi lidmi ale po celou dobu programu prochází výběrčí, kteří žádají o příspěvek na organizaci festivalu. Štědré dárce pak odměňují přípitkem domácí pálenkou. Ta se v pošmourném počasí nakonec hodila jako prevence proti nachladnutí. 

Příští rok nás čekají narozeniny PonavaFestu, proběhne zakulacený desátý ročník. Těšíme se, co festival přinese a doufáme, že tentokrát bude počasí na straně pořadatelů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Poskytl PonavaFest

Štítky kultura, festival, PonavaFest, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lužánecký park ožil hudbou. PonavaFest 2024 si poradil i s prudkým deštěm  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.